שישה מיליארד קילומטרים ב-18 שנות טיסה: זהו ההישג המדהים של החללית רוזטה, ששוגרה מכדור הארץ ב-1996 ועברה מאז מרחק השווה ל-145,000 הקפות של קו המשווה כשהיא נושאת גשושית שמטרתה לאפשר, בפעם הראשונה, לאסטרונומים לקבל מידע ישירות מכוכב שביט.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

אחרי המסע האחרון, החללית הצליחה להתקרב עד למרחק של 22 קילומטרים בלבד מהכוכב, וכעת אלפי חוקרי חלל ברחבי העולם כוססים ציפורניים לראות האם הנחיתה תעבור בהצלחה. על פי התכנית הגשושית, פיליאה שמה, תתנתק מהחללית רוזטה שעשתה את הדרך הארוכה מאוד לשביט.

סוכנות החלל האירופית השקיעה יותר ממיליארד אירו במסעה של הרוזטה כדי שתביא את פיליאה לנחיתה על השביט ששמו 67P, ועם השנים הוא קיבל את שם החיבה "צ'ורי". בחודש אוגוסט האחרון החללית החלה לנוע סביב השביט כדי להתמקם מעל יעד הנחיתה, קרקע השביט שהיא, על פי הערכות, שילוב לא מהודק של קרח ואבק.

הנחיתה על השביט היא מבצע מסובך שדורש תמרונים עדינים ויכולת להתמודד עם חומרים ותנאי כוח משיכה לא מוכרים על פני הגוש החללי. התהליך אמור להימשך שבע שעות, לעבר משטח נחיתה שנבחר מראש. הנחיתה נעשתה אחרי מחקר מקדים, בנייה מסובכת ושיגור מסוכן, בסיוע של מדענים מסביב העולם- באחד ממבצעי חקר החלל המסובכים ביותר שביצע האדם מאז ומעולם.

תמונות שצילמה הגשושית (צילום: רויטרס)
המטרה: הכוכב צ'ורי | צילום: רויטרס

התכנית לחקור שביט ולהביא דוגמא מקרקעיתו לכדור הארץ כבר בת 30 שנה. סוכנות החלל האירופית סימנה את "צ'ורי" כמטרה הראויה למחקר. הוא נראה כמו שני גושי קרח ואבק חלליים שהתחברו. אם המבצע יתנהל על פי התכנית, אחרי הנחיתה על פני השביט, הגשושית תעביר תמונות ראשונות לכדור הארץ מפני השביט, תמונות שמרתקות כל חוקר חלל.

"ההתרגשות הולכת וגוברת, אבל אנחנו גם עצבנים מאוד" אומר הרמן בוהנהארט, המדען שיצר את הפיליאה וכעת ממתין בציפייה דרוכה לבשורה מהחלל החיצון. אנדראה אקומזו, מנהל הטיסה שעובד על הפרויקט במשך 18 שנים, מוכן גם לכישלונות אם יהיו: "המשימה עצמה היא כבר הישג יוצא דופן בחקר החלל. חללית הרוזטה כבר סיפק לאנושות מידע רב על השביט, הנחתת הפיליאה היא הדובדבן שמונחת על עוגת הקצפת".

לוח הזמנים הצפוי (שעון ישראל):

• 10:35 שיגור של הנחתת "פיליי", נושאת הגשושית, לעבר השביט

• 11:03 קבלת אישור לשיגור הנחתת


• 11:15 תמרון רוזטה לעמדת תחנת-ממסר עבור שידור הנחתת


• 12:30 קשר רדיו ראשון לכדור הארץ


• 15:00 נתונים ותמונות ראשונים משלב ההנמכה


• 17:30 נחיתה (או התרסקות...) על השביט


• 18:00 אישור הצלחה / כישלון ותמונות ראשונות מפני השטח