"פועלים יחד ליצור חלל בטוח ויציב": ישראל וארצות הברית חתמו על הסכם לשיתוף פעולה בחלל - הסכם שמטרתו למנוע התנגשויות של חפצים בחלל, ובראשם לווייני תקשורת ומזג אוויר. בזכות ההסכם, ישראל וארה"ב יעקבו יחד אחרי עצמים בחלל - כאלו שיצר האדם ואלו שיצר היקום - כדי לוודא שהם לא מתנגשים זה בזה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
ההסכם פורץ הדרך גובש בין מנהלת החלל במפא"ת (המינהל למחקר, פיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית) שבמשרד הביטחון לפיקוד האסטרטגי של צבא ארה"ב. "המטרה היא להבטיח פעילות שוטפת ורציפה בחלל ולמנוע התנגשויות לא רצויות", הדגישו במשרד הביטחון.
בחתימה על ההסכם ישראל מצטרפת למהלך אמריקני כולל יחד עם מדינות כגון בריטניה, צרפת, קנדה, יפן וגרמניה - וגם סוכנות החלל האירופית. המדינות השותפות להסכם מוגדרות כ"שוחרות חלל" ורואות את עצמן אחראיות להבטחת הפעילות השוטפת, הבטוחה ובת-הקיימא בחלל.
כך החלל הפך לצפוף
"שיתוף פעולה זה ישפר את המידע הקיים בכל אחת מהמדינות באשר לתנועה בחלל, ויעלה את רמת הביטחון בכל הקשור לפעילותם של לוויינים החיוניים לפעולות יומיומיות בתחומי התקשורת, חיזוי, מזג אוויר וניווט", נמסר ממשרד הביטחון.
בשנים האחרונות חלה עלייה במספר הלוויינים המשוגרים לחלל מדי שנה וגם במספר הגורמים הממשלתיים והפרטיים שבבעלותם לוויינים. הצפיפות בחלל מצריכה מעקב על מנת למנוע נזק והתנגשויות. מדובר במידע חיוני במיוחד בעת שיגור לחלל, תמרון של לוויינים, הפרעות אלקטרומגנטיות ועוד.
תא"ל (מיל.) אמנון הררי, ראש מנהלת החלל במפא"ת שבמשרד הביטחון, אמר כי "הסכם זה ממצב את ישראל בשורה אחת עם המדינות שרואות עצמן שותפות לדאגה ליציבות בעולם ולביטחון הגלובלי, ויתרום לביטחונה הלאומי של ישראל". אדמירל ססיל הייני, מפקד הפיקוד האסטרטגי של צבא ארה"ב, הוסיף כי "לכולם יש אינטרס משותף לפעול באופן אחראי, להגביר שקיפות וליצור בכך חלל בטוח, יציב ובר קיימא לאורך זמן".