אחרי העלאת הריבית אתמול, המפקח על הבנקים מביע בקול את החשש הכי גדול בבנק המרכזי - בועת נדל"ן שהולכת ומתנפחת. נתוני בנק ישראל מראים כי רק בשנה האחרונה עלו מחירי הדירות ב-21%. כדי לממן את הדירות היקרות, אנחנו נדרשים לקחת משכנתאות יקרות יותר.
כך למשל, ב-2009 עלתה לנו משכנתא ממוצעת כ-370 אלף שקלים, לעומת שנת 2010, עם זינוק חד ל-411 אלף שקלים. הבעיה היא שהלווים לא מודעים לכך שייתכן שהם לא יעמדו בהחזרים, משום שהריבית ממשיכה לעלות.
61% מרוכשי הדירות - עובדים שכירים
כרגע אמנם מדובר בחשש בלבד ובאזהרות - אך במלוא הזהירות נזכיר שגם בארצות הברית היו בעבר אלו שהזהירו מפני המשבר הכלכלי החמור בהיסטוריה. בישראל לא רק הריבית עולה, אלא גם נפח המשכנתא עולה. וכשבוחנים מה ה"דלק" שמניע את שוק הנדל"ן, מגלים שאחוז ניכר מהדירות נמכר להשקעה. 61% מרוכשי הדירות הם שכירים, שמשכורתם הממוצעת עומדת על 11 אלף שקלים לחודש.
בינתיים מנסה בנק ישראל להיאבק בבועה המתפתחת בעזרת אזהרות והעלאת הריבית, בממשלה עדיין מהססים מה לעשות, וכדי להמחיש את המצב - כדאי להסתכל בנתונים שמפרסם היום משרד האוצר. שם, דווקא יש שינוי מגמה, כשמחירי הדירות בירידה. אז מי צודק - לא ברור. מה שבטוח הוא שאחד משני הגופים המרכזיים במשק חי בבועה משל עצמו.