ארגון "לתת" מפרסם הבוקר את דוח העוני האלטרנטיבי לשנת 2011 ומציג נתונים מטרידים בנושאי בריאות, חינוך, תזונה ועוד. כ-1.7 מיליון בני אדם בישראל מוגדרים "עניים". מנכ"ל הארגון מבקש להדגיש: "שר הרווחה משה כחלון אחראי על צמצום העוני, אבל לא פועל ליישום תוכנית לאומית".
המהדורה התשיעית של דוח העוני האלטרנטיבי מספקת נתונים קשים בנושא בריאות הילדים. על פי הדוח, ל-91% מהילדים להורים נתמכים אינם מקבלים טיפולי שיניים, ול-51% מהם אין ביטוח משלים בקופת החולים, עלייה של 15% בשנה האחרונה. 21% מהילדים חוו ימים שלמים ללא אוכל, על פי הדוח. ארגון "לתת" מדווח כי 68% מנתמכי הסיוע חיים באי ביטחון תזונתי ואין להם ולבני משפחותיהם את המזון המינימלי הנדרש לקיום בסיסי ותקין.
הדוח מספק גם נתונים בנוגע למצב הדיור של העניים בישראל. 71% מקרב נתמכי הסיוע חיים בחשש שייאלצו לפנות את דירתם עקב אי היכולת לעמוד בתשלומי הדיור. מדובר בעלייה של 97% בהשוואה לנתונים ב-2010. עוד מציינים בדוח כי ל-71% מהילדים אין מספיק ספרי לימוד וציוד לימודי, בשל המצוקה הכלכלית של הוריהם.
דוח העוני האלטרנטיבי מספק הצצה גם לחייהם של הציבור הרחב. על פי הדוח כשליש מהציבור (29%) דיווח כי מצבו הכלכלי הורע בשנה האחרונה. 58% מהציבור נאלצו לקנות פחות מוצרי מזון בשל הרעה במצבם הכלכלי.
מנכ"ל ארגון "לתת" ערן וינטרוב הגיב לנתוני הדוח הקשים ואמר כי "המחאה החברתית אולי שכחה לעת עתה, אבל הפצצה האנושית של המצוקה ממשיכה לאיים על התלכיד ועל העתיד של החברה הישראלית, הרבה יותר מהפצצה האירנית".
דוח ה-OECD: "עלייה בעוני בישראל, חשש לבועת נדל"ן"
על רקע המשבר הכלכלי הקשה בגוש האירו, פרסם אתמול ארגון ה-OECD, הארגון הבינלאומי לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי, סקירה כלכלית של המצב בישראל לשנת 2011. מהדוח עולה כי האתגרים המרכזיים של ישראל לטווח הארוך הם החולשה המתמשכת בגידול בהכנסה לנפש והשיעור הגבוה של העוני.
מהדוח עולה כי למרות שהמשק הישראלי עבר את המשבר של השנים 2008-2009 במצב סביר יחסית, הוא יושפע מן התחזית הגלובלית המחריפה. הביצועים הכלכליים של ישראל ממשיכים להיות חזקים יחסית לרוב מדינות ה-OECD האחרות. הירידה בפעילות במהלך המשבר הכלכלי הגלובלי של 2008-09 הייתה מתונה יחסית, והצמיחה בתפוקה התאוששה במהירות.
עם זאת, למרות המצב הטוב בדוחות, הנתונים בדוח נותנים חיזוק לטענות שהושמעו במהלך המחאה החברתית בקיץ האחרון: "שיעורי הריבית הנמוכים תרמו לעלייה מהירה במחירי הנדל"ן, שמתקרבים לממדים של בועה", נכתב בדוח. שלא כמו מדינות רבות אחרות ב-OECD, אין לישראל חקיקה מיוחדת לגבי חוזי שכירות, ויתכן והדבר פוגע בהתפתחות שוק השכירות בישראל.
"הפערים הסוציו-אקונומיים העמוקים בישראל מראים סימנים מועטים בלבד להצטמצמות", נכתב בדוח, שמראה ששיעור העוני בישראל, הנחשב לבין הגבוהים ממדינות ה-OECD, שוב עולה. כ-60% מהעניים בישראל נמנים על המגזרים הערבי והחרדי.
יש גם ציונים לשבח לישראל
עם זאת, בדוח ישנם כמה סעיפים המצביעים על התנהלות טובה של ישראל: "במהלך מבורך, הביאו הרשויות את הטיפול הפיסקלי הנדיב במשאבי נפט וגז שהיה נהוג בעבר קרוב הרבה יותר לרמות הטיפוסיות במקומות אחרים". אם בעבר, חלקה של הממשלה בהכנסות משדות גז טבעי עמד על כ30-40%, בהתאם לגודל השדה, כיום הוא נע בין 50 ל-60%.
מבחני פיז"ה למדידת הישגים בלימודים (שנערכו ב-2009 ופורסמו ב-2010) הראו שיפור בציון של ישראל. בנוסף, על פי הדוח "התקדמות מבורכת קיימת בהכנסת רפורמות בחינוך החובה".
עוד נכתב כי בתחום הבנקאות, דווקא השתפר מצבו של האזרח הישראלי: "הושגה התקדמות טובה בנושא העמלות בבנקאות, שהיו זמן רב מושא לתלונות מצד הציבור", נכתב בדוח ומפורט כי העמלות על שירותי עו"ש ירדו ב-13% בממוצע וכי העמלות על כרטיסי האשראי פחתו ביותר מ-20%..
לגבי דוח טרכטנברג שגובש לאחרונה, נכתב בדוח כי "יש להימנע מהעלאות משמעותיות נוספות במיסוי הישיר, מעל ומעבר לאלה המוצעות על ידי ועדת טרכטנברג". בניגוד לטענות שהועלו, הדוח מציין כי ישום המלצות ועדת טרכטנברג לא יפחית את הסיכונים העומדים בפני השגת היעדים הכלכליים של המשק. עוד שיבחו את טרכטנברג על כך שלא המליצו לפרוץ את מסגרת התקציב בהמלצותיהם.