מבצע צוק איתן - הקרב על התשלום: מסתמן עימות בין נגידת בנק ישראל ד"ר קרנית פלוג לבין שר האוצר יאיר לפיד על אחוז הגירעון במשק, לאור העלויות המסתמנות של המבצע בעזה. בנק ישראל מוכן לגירעון של 3% וקורא להעלאת מסים, עמדתו של לפיד היא שאין להעלות מסים ולספוג את העלויות מתוך התקציב הקיים - מהלך שיוביל לביצוע קיצוץ רוחבי בתקציב.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בנייר עמדה שפרסם היום (רביעי) בנק ישראל, נכתב כי "בעת קביעת התמהיל בין העלאת מסים, ביטול פטורים, או קיצוץ נוסף בהוצאה האזרחית, יש לקחת בחשבון את העובדה שכבר היום ההוצאה האזרחית בישראל מאוד נמוכה בהשוואה בינלאומית, באופן שמקשה על מתן מענה הולם לאתגרים החברתיים והכלכליים בתחומי החינוך, הבריאות, הרווחה ועוד. ההשפעה של העלאת מסים על הצמיחה בטווח הקצר שקולה לזו של הפחתה בהוצאה הציבורית".
הבנק מוסיף, כי "סטייה מהמתווה להורדת יחס חוב-תוצר עליו החליטה הממשלה ב-2013 משמעותה נסיגה ממחויבות קודמת להמשך הפחתת החוב וכי "אמינות המדיניות התקציבית נבנית מעמידה במחויבות לאורך זמן, ומהווה נדבך חשוב בתשתית ליציבות הפיננסית של המשק". הנגידה פלוג מציינת כי היא מסכימה להעלאת יעד הגירעון במידה שהיא נובעת מצרכים לכיסוי הוצאות הלחימה במבצע צוק איתן ותוצאותיו, ומהשפעת ההאטה המסתמנת בצמיחה על ההכנסות.
פרויקטים לפיתוח תשתיות יידחו
על פי הערכת הבנק, אם הממשלה תלך לפי הצעתו של שר האוצר (הכוללת אובדן הכנסות של 2-3 מיליארד שקלים בשל תכנית מע"מ 0%) צפוי גירעון של 3.5% תוצר, וזוהי רמת גירעון שאינה מאפשרת הפחתה של יחס החוב לתוצר, טוכנים בבנק. יש לציין, כי שר האוצר לפיד אמר כי ניתן להעלות את יעד הגירעון עד ל-3.5%.
בנק ישראל טוען, כי "על מנת לעמוד ביעד ההוצאה בהתאם לתקרה שנקבעה, נדרש כאמור קיצוץ בתקציב בהיקף של כ-4.5 מיליארד שקל, מעבר להפחתות של כמיליארד שקל בחינוך ו-1.6 מיליארד שקל בתשתיות, בשל הערכה שתכניות מסוימות שהוחלט עליהן - למשל קידום משמעותי של הרכבת הקלה בגוש דן - לא יבוצעו ב-2015".
בשל הלחימה בעזה ב"צוק איתן", בנק ישראל מזהיר כי יש לקחת בחשבון הוצאות נוספות שלא יהיה מנוס מלבצע - הן בתקציב הביטחון והן בסעיפים אזרחיים. "אי קיצוץ בהוצאות אחרות, וללא הגדלת ההכנסות, הגירעון עלול להגיע לכ-4% תוצר כבר בשלב התכנון", מזהיר הבנק". "כל זעזוע בצד הפעילות, שיביא לירידה בגביית המסים, או החרפה במצב הביטחוני שתצריך הוצאות נוספות, עלולים להביא לכך שהגירעון יצמח לרמות גבוהות עוד יותר".