סופרים את הכסף: למרות ההאטה בכלכלה העולמית והמשבר הפיננסי החמור זינק בשנה החולפת מספר המיליונרים בישראל ב-42.7% - כך עולה מדוח העושר העולמי של בנק ההשקעות מריל לינץ' וחברת הייעוץ קאפג'מיני שהתפרסם הערב.
רוצים לקבל עדכוני כלכלה נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בשנת 2009 עמד מספר המיליונרים בארץ על 8,419 זאת לעומת 5,900 אשתקד. על פי הנתונים ניצבת ישראל במקום השלישי בשיעור הגידול במספר המיליונרים בעולם אחרי הונג-קונג והודו. על פי הגדרת דוח העושר של מריל לינץ', מיליונר הוא מי שמחזיק בידיו לפחות מיליון דולר נזיל ופנוי, לא כולל הון המושקע בנכסים ובניכוי כל ההתחייבויות.
היקף ההון הפנוי של המיליונרים הישראלים עומד על 42.4 מיליארד דולר, לעומת 30.1 מיליארד דולר בשנת 2008 – גידול של 41%. על פי מריל לינץ', הגידול הזה נובע מעלייה בשיעור של 40% בשווי האחזקות הפיננסיות בשוק ההון, ומעלייה של 15.5% במחירי נכסים ריאליים, כגון נדל"ן. גם כאן המיליונרים הישראלים מובילים על עמיתיהם בעולם, שהיקף הונם גדל "רק" ב-18.9%.
90 אלף מולטי מיליונרים ברחבי העולם
עוד נמצא כי מספר המיליונרים ברחבי העולם גדל ל-10 מיליון אנשים, אשר מחזיקים בהון כולל בהיקף של 39 טריליון דולר - מדובר בזינוק של 18.9% לעומת השנה הקודמת. מספרם של המולטי-מיליונרים ברחבי הגלובוס (בעלי הון של לפחות 30 מיליון דולר) גדל אשתקד בשיעור של 15.4%. כיום יש בעולם 90,000 מולטי-מיליונרים. ההיקף הכולל של העושר של אותם מולטי-מיליונרים גדל אשתקד ב-21.5% והוא מסתכם ב-14 מיליארד דולרים.
בנוסף, על אף שבארה"ב יש 3.1 מיליון מיליונרים, המהווה הריכוז הגדול ביותר של מיליונרים במדינה אחת, מתברר כי המיליונרים באזור אסיה והפסיפיק, אשר ספגו מכה חזקה במיוחד ב-2008, מובילים את ההתאוששות בשנת 2009. לראשונה גדל מספר המיליונרים במזרח לשלושה מיליון איש והוא משתווה למספר המיליונרים באירופה.
בבנק ההשקעות מריל לינץ' מסבירים כי עיקר ההכנסות של המיליונרים בשנה האחרונה נבעו מהשקעות ומתיקי השקעות שנוהלו היטב בבורסות הגדולות בעולם לצד רווחים נאים שרשמו אותם המיליונרים מהשקעות ריאליות, כמו למשל השקעות בקומודיטיז, ומהשקעות בקרנות גידור.
"נתונים אלה מצביעים על העובדה כי ההתאוששות בשווקים הפיננסיים בעולם בשנה החולפת מחקה למעשה את ההפסדים של שנת 2008 שבה ספגו עשירי העולם הפסדים של ממש, וכמעט החזירה את ההון שלהם לרמתו בשנת 2007", מדגישים במריל לינץ'.
חוזרים אל היאכטות והתכשיטים
המיליונרים בעולם, כך על פי דו"ח העושר, חוזרים להוציא יותר ויותר כספים על מה שמכונה "השקעות של תשוקה". לא נרשמה עדיין חזרה לרמות שקדמו למשבר הכלכלי, אבל במחצית השנייה של 2009 בהחלט עלה הביקוש למשל לסירות מרוץ, יאכטות, מטוסים פרטיים ורכבי יוקרה. אז יהיו תמיד עשירים שיגידו שזה בסה"כ כלי תחבורה ליעילות העסק, אבל בכל זאת 23% מהשקעות התשוקה הלכו לשעונים, תכשיטים ואבני חן – לא משהו שאפשר להעביר בדירקטוריון.
המיליונרים במזרח התיכון, מסתבר, מחבבים יותר את קטגוריית התכשיטים ואבני החן, שזכתה ל-35% מכל הוצאות התשוקה. אסיה היא הבאה בתור, עם משקל של 31%. המיליונרים בעולם הוציאו 22% מהוצאות התשוקה שלהם על רכישה של ציורים ודברי אמנות, כאשר חלקם הגדול רואה ברכישות האלה השקעה לצורך השקה.
למרות זאת, מוטב שאותם מיליונרים חובבי אמנות ישאירו את הציורים עוד כמה שנים על הקיר: הדו"ח מצביע על כך שהתמורה ממכירות פומביות בבריטניה הייתה נמוכה אשתקד ב-1.9 מיליארד דולר לעומת היקף המכירות בשנת 2008. עוד על פי הדו"ח, המיליונרים מאירופה ומאמריקה הלטינית הם המשקיעים הגדולים ביותר באמנות.
גם נסיעות יוקרתיות חזרו אל סדר יומם של המיליונרים בעולם, שהיו עסוקים מדי בתקופת המשבר. 45% מהמיליונרים הגדילו את ההוצאות שלהם בתחום הזה, שכללו חבילות סקי, ביקור באתרי נופש יוקרתיים ועוד.