סוף לטייקונים? ראש הממשלה בנימין נתניהו מפרסם היום את המסקנות הסופיות של הוועדה להגברת התחרותיות במשק, המכונה "ועדת הריכוזיות". את תדרוך העיתונאים העברנו בשידור חי באתר האינטרנט של חדשות 2.
"אנחנו ממשלה שפועלת למען העתיד ולא ממתינה למשברים", פתח ראש הממשלה את דבריו. "כבר במהלך שנת 2010 חשבתי שאנחנו חייבים לטפל בבעיה שמטרידה את המשק הישראלי - והיא רמת הריכוזיות. בישראל היא גבוהה בהרבה ממדינות אחרות. חשבתי כבר אז שצריך להגדיל את התחרותיות: היא מורידה מחירים, היא מאפשרת צמיחה, התייעלות ומשאירה הרבה יותר כסף בכיסים שלנו. אני נגד מונופולים, נגד קרטלים - ויש לנו מסגרת לטפל בכך".
שר האוצר הד"ר יובל שטייניץ התייחס לדוח לאחר מכן. "מסקנות הוועדה הן נקודת ציון חשובה בתולדות כלכלת ישראל", אמר שטייניץ. "הריכוזיות במשק רעה להתפתחות הכלכלית של המדינה. הקמת הוועדה ואימוץ מסקנותיה הם צעד המתווסף לצעדים קודמים המוכיחים שפועלים נגד הון-שלטון ולמען רווחת אזרחי ישראל".
בשבוע שעבר סיימה הוועדה, בראשותו של מנכ"ל משרד האוצר לשעבר חיים שני, את עבודתה והגישה את מסקנותיה הסופיות לראש הממשלה, לשר האוצר יובל שטייניץ ולנגיד בנק ישראל סטנלי פישר.
באוצר מתכוונים להביא את ההמלצות לממשלה בעוד כחודש ולהשלים את הליכי החקיקה בכנסת עד ערב פסח, טרם יציאת הכנסת לפגרה.
המלצות הביניים: סוף לחגיגת הטייקונים
מהמלצות הביניים של הוועדה עלה כי בעל שליטה בגוף ריאלי משמעותי המחזיקים גם גוף פיננסי משמעותי, ייאלץ למכור תוך ארבע שנים אחד מהם לפי בחירתו, כאשר תאגיד פיננסי משמעותי הוגדר כמי שמנהל נכסים יותר מ-50 מיליארד שקל. גוף ריאלי משמעותי הוגדר כגוף עם הכנסות של יותר משמונה מיליארד שקל בשנה או שמאזנו מסתכם ביותר מ-20 מיליארד שקל.
אם ההמלצות יתקבלו, קונצרן IDB שבבעלות נוחי דנקנר צפוי למכור את "כלל ביטוח", וקונצרן "דלק" שבבעלות יצחק תשובה ימכור את "הפניקס" ואת "אקסלנס".