הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה הודיעה בסוף השבוע האחרון כי תתחיל למדוד את רמת האבטלה בישראל כמו ביתר המדינות המפותחות המשתייכות לארגון ה-OECD. התוצאה: זינוק של כ-20% במימדי האבטלה בישראל.
בהודעה שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, הוסבר כי שיטת המדידה שהיתה נהוגה עד כה בישראל איננה מקובלת על ה-OECD, לכן הוחלט כי החל משנת 2012 תחושב האבטלה כפי שהיא מחושבת בשאר המדינות המפותחות.
מספר המובטלים המועדכן: 227 אלף בני אדם
בעקבות השינוי בצורת המדידה נרשם זינוק חד של כ-20% במספר הבלתי מועסקים בישראל. האבטלה היא אינה כפי שנמדדה בסוף 2011, שעמדה אז על 5.4% - אלא רשמה עלייה משמעותית עד לשיעור של לא פחות מ-6.5%.
מספר המובטלים בשנת 2011 עמד על 174 אלף בני אדם, זאת על פי הודעת הלמ"ס מסוף חודש פברואר, אך לאחר השינוי המדידה עומד מספר המובטלים על 227 אלף. גורם כלכלי בכיר אמר בעקבות השינוי: "אנו גם בהלם ולא מצליחים להבין את השינוי. גם הנגיד פישר ראה את הדברים ודרש הסברים. הוא טרם קיבל אותם ומה שהוסבר לו לא שכנע אותו".
שיעור האבטלה הנמוך היה עד כה אחד ממקורות הגאווה המרכזיים של נתניהו ובעיקר של שר האוצר יובל שטייניץ, ולכן הודעת הלמ"ס היא בהחלט פגיעה בגאווה זו. בחודשים האחרונים נשמעו תהיות לגבי איך בשנה שבה מאות אלפי ישראלים יצאו לרחובות בטענות על יוקר המחייה, האינפלציה דווקא ירדה בכ-18.5%, מ-2.7% ל-2.2%. גם העובדה כי נתוני הלמ''ס לגבי מחירי הנדל''ן הפוכים מאלו של האוצר - לא הוסיפה למוניטין של הלמ''ס.