חלפה כבר יותר מחצי שנה, וחלק מדוח טרכטנברג שייכנס לתוקף מחרתיים, יביא איתו בשורה למעמד הביניים: הטבות, מענקים להורים לתינוקות, ביטול המכס על מאות מוצרים - ומנגד, עליות מחירים והתייקרויות בהוצאות משק הבית.
כך, משפחה עם שני ילדים בגילאי שנה ושלוש, שמרוויחה ברוטו 20,000 שקלים בממוצע, ושבה הגבר הוא המפרנס העיקרי - נקודות זכות חדשות במיסוי, יזכו אותו בתוספת של 645 שקלים לנטו. אם האישה היא המפרנסת העיקרית, תזכה המשפחה לתוספת של 428 שקלים.
דוגמה נוספת - משפחה עם שני ילדים בגילאי שנה ושלוש, שמרוויחה 15 אלף שקלים ברוטו בממוצע, תהנה מתוספת חודשית משוערת של- 428 שקלים. משק בית בהרכב דומה שהכנסתו מסתכמת ב-10,000 שקלים ברוטו, ייהנה בממוצע מתוספת חודשית נאה של 571 שקלים.
הוצאות המשפחה יגדלו לכולם
ובעוד שההטבות הללו מדורגות, וישפיעו יותר על מעמד הביניים ופחות על העשירונים התחתונים שאינם מגיעים למדרגה המינימלית לתשלום מס, הוצאות המשפחה יגדלו באופן רוחבי - לכולם.
כך לדוגמה, חשבון החשמל של משפחה ממוצעת בת 4 נפשות יעלה ב- 20%. המשמעות היא תוספת שנתית של 1,164 שקלים. הארנונה תתייקר בכ-3% והחשבון שלנו יתנפח ב- 144 שקלים.
הוצאות הדלק יעלו ב-192 שקלים וגם תעריפי התחבורה הציבורית יתייקרו ויוסיפו לחשבון המשפחתי 72 שקלים. המים, היקרים ממילא, יתייקרו בשיעור דומה וינגסו עוד 60 שקלים מהחשבון המשפחתי.
בסך הכל, נוציא במהלך השנה עוד 1620 שקלים בממוצע, שהם כ-140 שקלים בחודש.
פטור ממס ברכישה באינטרנט והקלה במכס
לצד ההקלות במס וההתייקרויות הללו, אישרה הממשלה גם מספר הטבות בהן פטור ממכס על קנייה באינטרנט בסכום של עד 1,200 שקלים.
היבואנים יוכלו להביא לישראל מאות מוצרים תעשייתיים ומוצרי צריכה שאינם מיוצרים פה ויזכו בפטור ממסי ייבוא - המדינה מוותרת על הכנסות של כ-400 מיליון שקלים. צעצועים, מוצרי חשמל דוגמת מכונות כביסה, מדיחי כלים, כיריים ותנורים וגם על תכשירי טיפוח, מכונות תפירה, צמיגים לרכב, מזוודות ועוד.
לסיכום: ככל שמשפחה מכניסה יותר - כך היא גם תהנה יותר מההטבות ותחוש פחות בעליות המחירים. מי ששייך לעשירונים התחתונים ימשיכו לסבול מההתייקרויות ויחכו, אולי, להטבות בעתיד.