"מחירי הדירות המשיכו לעלות מתחילת השנה בקצב גבוה מזה הנגזר מגורמי היסוד בשוק הדיור" - כך נכתב בדוח האינפלציה של בנק ישראל לרבעון השני של שנת 2010, בו מתריע הבנק באופן ברור על היווצרות בועה בשוק הדיור.
בדוח מפנים כלכלני בנק ישראל את תשומת הלב למחקר בדוח בנק ישראל השנתי, שפורסם בסוף חודש מאי, ובו נכתב כי "בשנת 2009 לא הייתה בועה בשוק הדיור... אם מחירי הדירות ימשיכו להעלות גם ב-2010, סביר כי מחירי הדיור יתרחקו מהרמה התואמת את גורמי היסוד של השוק".
כלכלני בנק ישראל הסבירו אז, כי "בועה נוצרת ברגע שנרשמת עליית מחירים על בסיס ציפיות לעלייה במחירי הדירות מעבר לעלייה הנגזרת מגורמי היסוד של השוק (עלות שירותי הדיור, ביוקש והיצע, ריבית במשק ועוד)".
כלכלני הבנק מבססים את טענתם בכך שבין השאר, מדד מחירי הדירות שבבעלות הדיירים המשיך לעלות ומתחילת השנה ועד חודש אפריל השלים עלייה של 4.3%. כמו כן, צוין כי קצב העלייה של מחירי הדירות ממשיך להיות גבוה מזה של מחירי שכר דירה - אינדיקציה נוספת לכך שעליית המחירים בשוק הדיור איננה נתמכת בהכרח מגורמי הביקוש והיצע.
היקף המשכנתאות בחודש יוני עלה ב-20%
ממש לפני יישום הוראות המפקח על הבנקים, רוני חזקיהו, מדווח בנק ישראל היום כי היקף המשכנתאות בחודש יוני עלה ב-20% לעומת מאי 2010 והסתכם ב-5.473 מיליארד שקלים. הפיגורים המצטברים בתשלומי המשכנתא רשמו ירידה קלה של 1.3% לעומת מאי 2010 ל-2.214 מיליארד שקלים.
המפקח על הבנקים, נזכיר, הורה לבנקים להגביל את היקף המשכנתא הניתנת ללקוחות ל-60% בלבד מערך הנכס. ההוראה גם "קונסת" את הבנקים שכן מימון בנקאי הגבוה מ-60% מערך הבית יחייב את הבנק להפריש מיידית 0.75% לחובות מסופקים, בצעד שנועד לצנן את בועת הנדל"ן הרותחת בצילו של מימון נדיב וזול.
אתמול פורסם כי בחודש יולי נפל היקף המשכנתאות שהעניקו הבנקים בכמיליארד שקלים (לעומת יוני) והסתכם בכ-4.2 מיליארד שקלים. לפי נתוני הבנקים, בחודש יולי חלה ירידה של 19% בהיקף המשכנתאות, לעומת יוני, אז נרשם שיא בנטילת משכנתאות.