החשש מהאבטלה וממשבר כלכלי מחריף מקיף אמנם את המשק כולו, אבל נדמה שמצבה של העיתונות בישראל לא היה רע יותר מעולם. מעריב ניצל רק ברגע האחרון מסכנת סגירה לאחר שנמכר היום למו"ל מקור ראשון, שלמה בן צבי, אבל רחוק היה רק כמה שבועות מעצירת מכונות הדפוס. ערוץ 10 עדיין נאבק בחובות ומבקש מהממשלה לפרוס את הסכומים ולשנות את הרגולציה, וזוהי רק רשימה חלקית. בשוק כולו מדברים על מצב חירום.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"כל התעשייה הזאת, וכל מי שעוסק במקצוע הזה שנקרא עיתונות", אומר סגן עורך מעריב, שי גולדן, "לא משנה אם זה בטלוויזיה, ברדיו, או באינטרנט, נמצא בתקופה של אי ודאות מוחלטת, שבה אף אחד, לא בישראל ולא בעולם, יודע לאן הדבר הזה שנקרא תקשורת יתקדם".
והוא לא לבד. נראה שברחבי העולם כולו עוד למדו כיצד להמיר את העיתונות המוכרת והמודפסת לפורמט האינטרנט החדש, שהולך וצובר תאוצה. רק שמסתבר, שהוא מכניס גם הרבה פחות כסף מהמדיות הקודמות, ואולי גם דורש פחות עובדים.
ליוסי ורשבסקי, לשעבר מנכ"ל ערוץ 10, יש עוד הסבר לתופעה המדאיגה. "אין ספק שערוץ 10 לא התנהל בהתנהלות מושלמת. לא קודמיי ולא אני ולא בעלי המניות. אבל זה בטל בשישים מול הבעיות החיצוניות", טוען ורשבסקי, "הרגולציה חייבת להשתנות. הסכום האדיר הזה שחברות הטלוויזיה משלמות עבור הפיקוח עליהן חייב להשתנות. לא יכול להיות מצב שערוץ 2, שהוא כל כך מצליח ומשגשג מבחינת הרייטינג, מבחינת הצופים, מבחינת איכות הטלוויזיה שהוא משדר, יפסיד כסף. זה לא הגיוני. זה כשל שוק נוראי שהמדינה, לדעתי, עושה אותו בכוונה, על מנת להחליש את אמצעי התקשורת, על מנת ליצור תלות של חברות החדשות בפוליטיקאים".
לא מספיק - בשבוע האחרון נאלצו העיתונאים להיאבק גם בעצמם, כשבעיתון הכלכלי מבית ה"ארץ", תקפו את נוחי דנקנר, עד היום בערב המחזיק בשליטה במעריב, ואלה בתגובה, תקפו את מה שכינו "כנופיית דה מרקר". וזה עוד בלי להזכיר את הטענות נגד החינמון ישראל היום, שממומן על ידי שלדון אדלסון, איל ההון הנחשב למקורב לראש הממשלה בנימין נתניהו.
ואיך זה משפיע על איכות הסיקור? מגיש "מה בוער" בגלי צה"ל, העיתונאי רזי ברקאי, יכול להצביע על ההשלכות "חשבתי על זה הרבה. זה מביא אותנו לסוג של צנזורה עצמית, זאת אומרת, זה לא שאנחנו נגיד מקבלים הוראות מלמעלה - את זה אל תשדר. אבל באופן אולי אפילו לא מודע, יש אצל רובנו איזה כרסום, אולי לא כדאי לי לגעת בזה".
את מעריב אמנם הספיקו להציל, לפחות לפעם הזאת, ובעל הבית החדש, שלמה בן צבי כבר הודיע כי ימשיך להעסיק כש300 או 400 מעובדי החברה, וככל הנראה ינסה לשמר גם את מערך הדפוס. אבל זה כנראה, יספיק רק לפעם הזאת. נותר רק לחכות ולראות מי יהיה הבא בתור.