בניגוד מוחלט לציפיות, ירד מדד המחירים לצרכן לחודש יולי ב-0.3%, כך דיווחה הערב הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס).
יצויין כי ששה מתוך עשרה סעיפים מרכזיים במדד הכללי ירדו, דבר שמסביר את הירידה במדד כולו, המהווה אחת מאבני הבוחן העיקריים לקראת החלטת הריבית של בנק ישראל בסוף החודש.
ניתן לחלק את הירידות לשלוש קבוצות: ירידות עונתיות, ירידות במוצרים הציבוריים וירידות המחאה. הירידה העונתית שהשפיעה הכי הרבה על המדד הייתה שוב של סעיף ההלבשה וההנעלה אשר צנח ביותר מ-8%. כמו כן, ירדו מחירי הפירות והירקות הטריים ב-0.6%.
בנוגע למוצרים הציבוריים (מחירים שהממשלה משפיעה עליהם), נרשמה ירידה במחירי הדלק של כ-3%, בעוד מחירי המים ירדו ב-4.7%. לכך, מצטרפות ירידות המחאה - הבאות לידי ביטוי בעיקר בירידה במחיר מוצרי החלב בכ-2%, בהמשך למחאת הקוטג'. עוד ירדו מחיר אחזקת הדירה ב-0.7%, ומחיר המזון ב-0.6%. מנגד, עלה סעיף הדיור ב-0.4%. כתוצאה מכך, עומדת האינפלציה השנתית (12 חודשים אחורה) על רמה של 3.4%, ומתקרבת לגבול העליון של יעד יציבות המחירים שקבעה הממשלה. כמו כן, עומדת האינפלציה מתחילת 2011 על 1.9%.
קונצנזוס הכלכלנים בשוק העריך כי המדד יצביע על עלייה של 0.2-0.3%. נזכיר כי על פי הערכות מוקדמות, נפתח צוהר, לראשונה זה חודשים רבים, לאפשרות להורדת ריבית במשק הישראלי, בין היתר בגלל החששות מהאטה כלכלית עולמית והמפולת של השבוע שעבר בבורסות העולם. מובן כי נתון מדד נמוך, המצביע כי האינפלציה אינה מרימה את ראשה, יעזור לבנק ישראל במגמת הורדה, אם וכאשר.