בפעם המי יודע כמה, התכנסו הבוקר נגיד בנק ישראל סטנלי פישר, שר האוצר יובל שטייניץ ושר הבינוי והשיכון אריאל אטיאס - לדיון נוסף סביב מחירי הנדל"ן בישראל.
אבל למרות האופטימיות הזהירה, הזהיר הנגיד מפני צעדים נוספים. "אם זוג חושב שהיום הוא ייקח משכנתה ב-2% והריבית תמשיך להיות ככה גם בעוד שנה או שנתיים - הוא טועה", אמר.
על הפרק בדיון היו החסמים שעדיין עומדים בפני שוק הדיור בישראל, ובהם מחסור בקרקעות ובדירות חדשות. על רקע הדברים הללו, הערב אנו מגלים לראשונה כי בישראל 2010 מלאי עצום של דירות ריקות שאיש אינו מתגורר בהן. מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, שהגיעו ל"תכנית חיסכון", עולה כי ברחבי הארץ כ-140 אלף דירות ריקות.
אכלוס הדירות יקטין את הפער בין היצע לביקוש
על פי הנתונים, מספר הדירות הריקות גדל בין השנים 2000 ל-2009 מ-97,404 ל-140,300. אכלוס הדירות ואפילו חלקן יכול להגדיל משמעותית את ההיצע, ולצמצם דרמטית את הפער ביחס לביקוש.
דירה ריקה נחשבת כדירה שאינה מאוכלסת באופן קבוע מסיבות שונות, כגון: דירות שנרכשו בידי תושבי חוץ, דירות שעברו ליורשים שמנהלים עימות על הבעלות, דירה הרוסה, אטומה או נטושה, וגם דירות נופש.
בעקבות הנתון הגבוה של מספר הדירות הריקות, עובדים בימים אלה במשרדי הממשלה על תכנית להטלת מס על בעלי דירות כאלה. הכוונה- לגרום לאי כדאיות בהחזקתן כך. האם זה צעד שיביא אולי לשחרור דירות אלה לשוק, ובהמשך להורדת מחירים? כמו כל המהלכים והתכניות בתחום הנדל"ן, רק הזמן יגיד את שלו.