נגיד בנק ישראל סטנלי פישר התייחס היום במסיבת עיתונאים לראשונה למחאת הדיור, ולאחריה פגשנו אותו לשיחה אישית על גל המחאות האחרון.
"הופתעתי מהמחאה, מכיוון שהמשק במצב טוב יחסית והאבטלה נמצאת ברמתה הנמוכה ביותר מאז שנת 1987. אבל, למרות שהמצב טוב במובן מסוים - הוא לא טוב במובנים אחרים", אמר הנגיד, שהוסיף כי הוא לא מבין לגמרי את המחאה, אלא רק חלקים ממנה. "אני מבין את מחיר הדיור ואת מחירי המזון הגבוהים", הוסיף פישר.
בהתייחסות לדרישות המפגינים, הבהיר הנגיד כי אין סיכוי שהממשלה תיענה לדרישות המפגינים באופן מלא. "אם הם יגזימו - זה יכול להיות מסוכן לכלכלת ישראל. אם הם חושבים שהם יקבלו דירה ברוטשילד אז זה לא יקרה. אני חושב שהנושא כאן הוא סדר העדיפויות הכלכלי בתוך החברה הישראלית, מה חשוב ומי חשוב, תוך בחינת הדרישות של המפגינים וקביעה אילו מהן סבירות ואילו לא.
לא רוצים להבריח משקיעים
פישר טוען כי יש לבחון את שינוי מדיניות המסים, אבל מזהיר כי שינוי דרסטי יוכל לפגוע בסיטואציה מסוימת על המשקיעים. "צריך להיות ריאליסטים. בעלי ההון יכולים לעוף מכאן, ואנחנו לא יכולים להטיל עליהם מסים כבדים אם אנחנו רוצים לשמור עליהם ולגרום להם להשקיע כאן".
גם לגבי שיעור הריבית במשק, מסביר פישר כי גם במקרה הזה אי אפשר לרצות את כלל הציבור. "ריבית נמוכה תגרום לאנשים לרכוש יותר דירות. אבל, אם לא היינו מורידים את הריבית, היינו מגיעים למצב בו שיעור האבטלה היה גבוה, וגם מחירי הדירות היו יורדים כי אנשים היו מתעסקים בעבודה ולא בשיפור רמת הדיור. ייקח זמן עד שתהיה הורדת מחירים בשוק הדיור"
הנגיד פישר סיכם את דבריו והצהיר כי למרות שישנם שינויים שצריכים להיעשות במערכת הכלכלית הישראלית, לא צריך לשבור את כולה. "אנחנו צריכים להיות יותר חברתיים ואולי לשנות את סדר העדיפויות. קורה משהו בין הגעת המוצר לנמל ועד שהוא מגיע לחנות".