נגיד בנק ישראל פרופ' סטנלי פישר כינס היום מסיבת עיתונאים לרגל יציאתו לכינוס של קרן המטבע הבינלאומית בוושינגטון בהמשך החודש. את הכנס, שהתקיים בבנק ישראל בירושלים, העברנו בשידור חי בערוץ החדשות באינטרנט.
פישר פתח בהסברים על המצב בשווקים הגלובליים, הנושא העיקרי בכנס של קרן המטבע הבינלאומית והבנק העולמי. "יש לנו את בעיית הצמיחה בארה"ב, שקרתה יחסית בהפתעה", אמר הנגיד. "רואים כאן את שינוי התחזיות של בתי ההשקעות בארה"ב, אשר ירדו לשנת 2011 מצמיחה של 3.25% עד ל-1.5% בתחזיות עדכניות לספטמבר, לשנת 2011".
באשר לאירופה, ציין פישר כי "צפויה האטה, אולם יחסית קלה. באירופה הבעיות צפויות להשפיע בעיקר בשנת 2012, כאשר צופים צמיחה ברמה של 1% ופחות מכך". בהמשך אמר הנגיד: "המצב באירופה מאוד מאוד קשה".
הנגיד דיבר גם על העלייה בעלויות הביטוח נגד חדלות פירעון בקרב מדינות ה-PIIGS (יוון, פורטוגל, ספרד, אירלנד ואיטליה) וגם על הזינוק בתשואות האג"ח שלהן, ואמר: "השווקים מהמרים על סיכוי הולך וגדל שמדינות אלה לא ישלמו את חובותיהן. זו לא רק בעיה של אירופה, אלא בעיה של כולנו. הבעיה היא שמרבית המדינות הללו הינן 'בבעלות' של כולנו - של הבנקים ושל הציבור. בעיית החובות הריבוניים ובעיית הבנקים באירופה, היא למעשה כמעט אותה הבעיה.
ומה לגבי ההשלכות על המשק הישראלי? ובכן, פישר אמר שישראל נמצאת "במקום לא רע" בהתחשב באבטלה הנמוכה ושיעורי הצמיחה הגבוהים לעומת המערב, אך הזהיר כי הייצוא כבר החל להיחלש עקב ההאטה בחו"ל. הוא גם שיגר רמז עבה מאוד לחברי ועדת טרכטנברג ואמר כי יש להמשיך במדיניות הכלכלית שהובילה את ישראל להישגים בשנים האחרונות.
"הריבית והאינפלציה הנוכחיים הינם תוצאה של המדיניות שלנו ב-8 השנים האחרונות", אמר. "ראינו שינוי גדול במשק הישראלי, והעלאת הדירוג של S&P מדגישה את השינוי הזה. כדי לשמור על הרמה הזו, נצטרך להצדיק את ציפיות הכלכלנים - ציפיות שאומרות שעלינו להתנהג בשנים הבאות כמו שהתנהגנו ב-8 השנים החולפות, מבחינה כלכלית".