החל מהיום (ב') יורגש הקיצוץ בקצבאות הילדים בחשבון הבנק של מיליונים מאזרחי ישראל. לאחר התרעומת שהביעו אלפים מהם, אמר סגן שר האוצר מיקי לוי כי הצעד הכרחי וחזר על דברי לפיד שלפיהם זוהי "הדרך היחידה לצאת ממעגל העוני".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"לחוק הזה נקבע מועד - והוא יצא לדרך", פתח סגן השר את דבריו. "מהותו היא יציאה מתרבות של קבלת תקציבים לתרבות של עבודה. אי אפשר להמשיך עם העניין הזה. צריך לקבל אחריות וצריך לצאת ממעגל העוני".
לדבריו, מכיווון שעד היום "תקציבי המדינה לא הוכיחו את עצמם ולא גרמו לכך שנצא ממעגל העוני - צריך לנסות את הדרך הזו". לוי הוסיף, כי "אין לי ספק שהקיצוץ יקשה - אבל אין לנו ברירה". הוא הדגיש, כי "מי שיזדקק לעזרה יקבל את הסיוע".
ההורים: "מחכים לסטירה הבאה"
הקיצוץ בקצבאות הילדים שנכנס לתוקפו היום, תשלום הקצבאות החודשי, ממשיך לעורר ביקורת רבה בקרב הציבור, כמו גם אצל הפוליטיקאים. גם בעמותות הסיוע לנזקקים ובארגונים החברתיים נערכים ל"כוננות ספיגה" - כהגדרתם.
איציק אלרוב, ממובילי המאבק ביוקר המחיה ומייסד תנועת "הצרכנים", מפנה אצבע מאשימה כלפי שר האוצר. "יאיר לפיד פוגע בדור העתיד, בילדים של כולנו", טוען אלרוב. "בניגוד לדבריו, לקצבאות הילדים אין כיפה וזקן וגם לא כאפיה. הקיצוץ בקצבאות פוגע בילדים אמיתיים, בשונה מגברצ כהן הווירטואלית. קצבת הילדים היא מהפעמים הנדירות שהאזרח הפשוט קיבל מה שמגיע לו, ללא הבדלי דת וגזע. כעת עוד מפעל צדק נדיר קורס כמגדל קלפים. רק שהפעם מדובר במפעל חיים".
מנכ"ל לתת ערן וינטרוב מזהיר מפני ההשלכות. "הקיצוץ הקודם בקצבאות הילדים, לפני עשר שנים בדיוק, הביא להתפרצות מגפת העוני ותופעת אי הביטחון התזונתי וגרם לגידול בעוני בקרב ילדים ביותר מ-60% בעשור האחרון", אמר. וינטרוב קורא לממשלה לגבש תכנית ממשלתית לצמצום העוני, ליישם ללא דיחוי את המיזם הלאומי לביטחון תזונתי ולהקצות באופן מידי 200 מיליון שקלים לטיפול בנושא.
"אנחנו נמצאים במצב חירום ונערכים לכוננות ספיגה", מתריע וינטרוב. "הגזירות הכלכליות, ובראשן העלייה במע"מ והקיצוץ בקצבאות, יחתכו מאות שקלים בחודש בתקציב של המשפחות הנזקקות ויעבירו עשרות אלפי ילדים לחיי מצוקה ועוני. בשבוע הבא, עם תחילת שנת הלימודים החדשה, 360 אלף ילדים ילכו לבית הספר בלי ביטחון תזונתי, בלי הציוד הדרוש ללימודים ובלי עתיד".
"הכול עולה - חוץ מהמשכורות"
גם טלי בריל, ממובילות מחאת ההורים, מגלה סימני ייאוש. "אנחנו מחכים כבר לסטירה הבאה", היא אומרת. "אנחנו מצטמצמים ומצטמצמים אבל כבר אין הרבה מה לעשות. הכול עולה - חוץ מהמשכורות". בריל, אם לשלושה, מספרת על המשמעות עבור המשפחות: "הורים לא יכולים לקצץ בתחליפי חלב וחיתולים, ועם עליית המע"מ המחירים של המוצרים הללו התייקרו. לקהילת ההורים אין מקורות קיצוץ, אנחנו נכנסים לבור".
לדברי בריל, באוצר מתחשבים פחות באוכלוסיית ההורים ובנטל הכבד שנופל עליהם. "זה הכי קל לפגוע באבות ובאמהות כי אין לקהילה הזו פה ואין להם לוביסטים", היא מסבירה ומפצירה לנקוט בשורת צעדים בהקדם על מנת להקל על האוכלוסייה. "צריך להיות יותר פיקוח על מוצרי יסוד שקשורים לילדים, צריך לחשוב על מס דפרנציאלי שמתייחס להורים עובדים. ברור לכולם שהכסף לא צומח על עצים, אבל יש אוכלוסייה גדולה שכורעת תחת הנטל ויש מספיק איפה לקצץ".
גם בקרב הפוליטיקאים נשמעים קולות מחאה. "הקיצוץ הזה הוא אות קין על המדיניות הכלכלית והחברתית של הממשלה", אומר ח"כ שאול מופז (קדימה). "זה רק תחילת הגזרות הכלכליות הקשות שהממשלה הזאת מכוונת כנגד מעמד הביניים והשכבות החלשות. עשרות אלפי ילדים הולכים להיכנס למעגל העוני, ואלפי משפחות יתקשו עוד יותר לגמור את החודש, והכל בזמן שהממשלה שומרת לעצמה רזרבת ענק בגובה של 13.1 מיליארד שקלים במשרדי יש עתיד ובמשרד ראש הממשלה".