המדדים המובילים באירופה נסחרים היום בירידות שערים חדות, לאחר ההתרסקות שנרשמה אמש בוול סטריט. חששות מפני המשך הצמיחה הכלכלית הגלובלית, פחדים מפני תרחיש של "מיתון כפול" בארה"ב ובעיית החובות באירופה, מושכים את היבשת לאחד הימים הגרועים ביותר מזה חודשים רבים, והכל לפני פרסום נתוני התעסוקה הקריטיים היום בארה"ב.
מניית רויאל בנק אוף סקוטלנד צונחת היום לאחר שדיווחה על מעבר להפסד עתק של 1.4 מיליארד ליש"ט לעומת רווח של 9 מיליון ליש"ט ברבעון המקביל אשתקד.
משרד העבודה האמריקני יפרסם היום (15:30 שעון ישראל) את דוח התעסוקה לחודש יולי, הצפוי על פי הערכות מוקדמות להצביע על הוספה של 89 אלף משרות בחודש החולף בהשוואה לתוספת של 18 אלף משרות בלבד ביוני. שיעור האבטלה צפוי להיוותר ללא שינוי, על 9.2%.
"הבנק האירופי אתמול לא סיפק פתרונות ממשיים לבעיית החובות ביבשת", ציין אמיל וולטר מ-Royal Bank of Scotland בסניף הסינגפורי. "יש לנו שילוב של בעיות פיננסיות באירופה, ובעיות ממשיות מאוד ביפן ובארה"ב. זה מה שמוביל לצניחה גם היום", הוסיף וולטר. באסיה ננעלו המדדים המובילים במגמה שלילית מובהקת, ביום המסחר הגרוע ביותר מאז מרס השנה.
אמריקה על סף חזרה למיתון
בתום יום המסחר אמש, נרשמו ירידות שערים חדות בבורסה בניו יורק. המסחר נפתח בירידות שערים, שהלכו והתחזקו לקראת הסיום. המדדים המובילים צנחו בשיעורים של עד 5.1%. הסיבות לירידות החדות - החששות מנתוני המאקרו בארה"ב, במקביל לחששות כבדים ממשבר נזילות באירופה.
מדד הדאו ג'ונס נסגר היום בירידה של 4.31%, מדד הנאסד"ק צלל ב-4.57% וה-S&P 500 איבד מערכו 4.47%. ה- S&P 500 משלים היום את הצניחה החדה ביותר בתשעת ימי מסחר, לראשונה מאז מרס 2009.
הכלכלנים האמריקנים סבורים שיכול להיות מאוד שאמריקה עומדת על סף חזרה למיתון. גל העליות שהיו בעשרת הימים האחרונים ובכלל במשך שנה שלמה, נמחק. הסיבה העיקרית לצניחת השערים היא פאניקה גדולה בקרב המשקיעים, כיוון שהיציאה מהמיתון היא איטית מדי ולא מתקדמת בקצב הרצוי, כפי שהנשיא ברק אובמה ככל הנראה חשב שתתקדם.