מהפכת המטבע: נראה שאין מי שלא שמע בימינו על הביטקוין ועל העלייה המטאורית בערכו של המטבע הממוחשב והמבוזר, שנמצא בחיינו כבר כמעט תשע שנים. לצד נבואות לפיהן ערכו של המטבע יילך ויעלה עוד ועוד - יש מי שמזהיר שמדובר בבועה שעלולה להתפוצץ ולסכן את המשתמשים במטבע. אז מה חשוב לדעת על הביטקוין ומדוע הטכנולוגיה עליה הוא מבוסס, הבלוקצ'יין, כבר מובילה למהפכה של ממש?
רוצים לשמוע עוד על הביטקוין? האזינו לפרק בפודקסט "מיד בהרחבה" עם ארנת כהן ושיבל כרמי מנסור | להרשמה והאזנה במכשירי אפל: apple.co/2yFZSfn , להרשמה והאזנה במכשירי אנדרואיד ניתן להשתמש בכל אפליקציית פודקסטים ולחפש בה את "מיד בהרחבה"
איך מייצרים את מטבע הביטקוין?
אחת התכונות העיקריות של מטבע הביטקוין היא שאין עליו פיקוח של גוף אחד. הוא החלוץ בטכנולוגיית המטבעות המבוזרים והוא מיוצר על ידי גולשים בתהליך שנקרא "כרייה" - פעולה מתמטית מורכבת שנעשית על ידי מחשבים. בשביל ההליך הזה נדרשת לא מעט אנרגיה, וכמות צריכת החשמל השנתית של הפעילות בביטקוין עברה כבר את הכמות של מדינה שלמה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
אף אחד לא יודע באמת מי המציא את המטבע. שם הממציא הוא סטושי נקאמוטו, אך לא ידוע אם מדובר באדם אמיתי, בשם בדוי או שבכלל מדובר בקבוצה של אנשים. הכמות הסופית של מטבעות אותם ניתן לייצר היא 21 מיליון, אך ה"כורים" אינם מוגבלים ויכולים לכרות גם חלקי מטבע. עד כה נכרו כ-12.5 מיליון מטבעות שכאלה.
מהי הטכנולוגיה עליה מבוסס הביטקוין - ומדוע היא נחשבת למהפכנית?
הטכנולוגיה עליה מבוסס המטבע נקראת "בלוקצ'יין" - טכנולוגיה לרישום שמתעדת ולמעשה מסדירה את כל פעילות המטבע, מה שמאפשר ביצוע פעולות עסקיות ללא גורם אחד שמרכז אותו, אך שומרת על הפעילות מאובטחת ומוסדרת בין המשתמשים השונים - שאין ביניהם שום קשר.
המערכת עובדת באופן מבוזר, וכל גורם משתתף יכול להוסיף ולעדכן את הרשימה - קצת כמו ויקיפדיה. אך בשונה מאנציקלופדית האינטרנט, שבה כל עריכה משנה את הגרסה הרשמית הכתובה, בטכנולוגיית בלוקצ'יין כל גרסה נכתבת באופן עצמאי והנתונים נארזים לבלוקים המחוברים אחד לשני בשרשרת. המידע נסגר ומוצפן כשהנתונים פתוחים לציבור המשתמשים, כך שלא ניתן לשנות את הנתונים ללא הסכמה כוללת.
כשמדברים על ביטקוין, הבלוקצ'יין הוא הדבר החשוב ביותר - הטכנולוגיה הזו כבר משנה וצפויה לשנות את העולם. יו"ר הרשות לניירות ערך אמנם הזהיר בשבוע שעבר מפני בועה בכל מה שקשור למטבע הביטקוין, אך הוסיף שברשות כבר בוחנים איך לשלב את הטכנולוגיה הזו במערכות שלהם. וזה לא הכל: טכנולוגיית ה"בלוקצ'יין" יכולה להשתלב בתחומים רבים, גם כאלה שלא קשורים לתחום הפיננסי.
לקנות או לא לקנות ביטקוין?
שתיים מהבורסות המרכזיות בעולם למסחר בחוזים עתידיים שנמצאות בשיקגו שבארה"ב, כבר קיבלו את האישור של הרגולטור האמריקני לסחור בחוזים עתידיים של המטבע הווירטואלי, ובתי השקעות רבים ברחבי העולם מתעניינים בו, כך שהשקעה במטבע עדיין יכולה להניב רווחים.
אמנם הערך של המטבע קופץ וצפוי לעלות עוד הרבה, אך מומחים לשוק ההון מסבירים שאחת הסכנות היא שבשלב מסויים, רבים ירצו לממש את הרווח העצום והפלטפורמות לא יעמדו בעומסים, מה שיכול להשפיע על ערכו של המטבע. כמו כן, יש המזהירים שמדובר בבועה שתתפוצץ, ושכמו שערכו של המטבע נסק - כך גם הוא יקרוס ובסופו של דבר יתאזן - אז כדאי לקחת את הדברים האלה בחשבון.
הסחר בביטקוין לא מותיר עקבות, לכן קשה מאוד לאתר את הרכישות שהתבצעו באמצעותו, מה שהפך אותו לפופולרי ביותר בסחר לא חוקי של סמים, כלי נשק ועוד, אך כבר היום יש מספר רב של בתי עסק לגיטימים בארץ ובעולם, שמוכנים לקבל מטבעות ביטקוין במקום המטבעות הרגילים.
עד כמה משתלם לסחור עם ביטקוין?
למרות זאת, היום לפחות לא באמת משתלם להשתמש במטבע הוירטואלי. ערכו של הביטקוין משתנה באופן כל כך קיצוני, שאף אחד לא רוצה לקנות מוצר ולגלות אחרי מספר חודשים או אפילו ימים שבאותו המחיר הוא היה יכול לקנות עשרה כמותו.