סקר חדש שערכה האגודה לזכויות האזרח בישראל לרגל יום זכויות האדם הבינלאומי, עוקב אחר עמדות הציבור בישראל בנוגע לזכויות האדם, וכן אחר התפיסות הנוגעות לשוויון בחברה הישראלית ולגילויי אפליה. מהסקר שפורסם היום (ראשון) עולה כי הציבור הישראלי מוטרד בעיקר מזכויות חברתיות כמו הזכות להתפרנס בכבוד, הזכות לשוויון והזכות לדיור.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
על פי הסקר שכלל כ-500 יהודים ו-200 ערבים, 24% מהנשאלים ענו כי ענייני התעסוקה והפרנסה הם העניינים החשובים שיש לקדם - ככל הנראה מחשש ליציבותם. 22% טוענים כי הזכות לשוויון היא זו שצריכה להיות בראש סדר העדיפויות האזרחים, 21% ציינו את הזכות לדיור ואילו 20% נוספים, הצביעו על הצורך בקידום שירותי בריאות וחינוך. באגודה טוענים כי עצם הימצאותם של נושאים אלה בראש סדר העדיפויות, על פני זכויות הקשורות בעניינים פוליטים, מלמדת על ערעורו של החוסן החברתי.
המשך הסקר נוגע לתפיסת נושא השוויון בחברה הישראלית. מהנתונים עולה כי 65% מהיהודים ו-85% מהערבים סבורים שקיים חוסר שוויון בין יהודים לערבים. בקרב הנשאלים היהודים, הצביעו באגודה לזכויות האזרח על התפלגות על פי העמדה הפוליטית. 49% ממצביעי ימין טענו כי קיים חוסר שוויון אל מול 90% מהשמאל ו-76% מאלו שטענו כי הם מזדהים עם מפלגות המרכז.
באגודה מציינים כי בכל הנוגע לשוויון ולזכויות אזרחיות מפגין הציבור בישראל תפיסות מתקדמות למדי במגוון של שאלות כמו יחסי נשים וגברים, דתיים וחילוניים ובנוגע לענייני הקהילה הלהט"בית. כך למשל 80% סבורים שיש להעניק זכויות שוות לבני זוג מאותו המין כמו לזוגות של גברים ונשים, 85% מהציבור סבורים שעל המדינה לספק מינימום של מים וחשמל לאזרחים חסרי אמצעים, 69% מהציבור מתנגדים להפרדה בין יהודים לבין ערבים במקומות ציבוריים ו-79% מתנגדים לצמצום הנוכחות של נשים באירועים ציבוריים.
המצב בשטחים: פערים בין האוכלוסיות
יחד עם זאת, באגודה מצביעים על פערי עמדות גדולים בכל הקשור לתפיסות הנוגעות למצב בשטחים. בנושא זה יהודים וערבים רואים עולמות שונים לחלוטין. כך למשל בשאלה האם זכויות האדם של הפלסטינים בשטחים נשמרות, התשובות של שתי האוכלוסיות כמעט הפוכות. 86% מקרב היהודים סבורים שישראל שומרת על זכויות האדם של הפלסטינים בשטחים, כשמחצית מהם בטוחים שהיא שומרת על זכויות האדם של הפלסטינים באופן מלא. לעומת זאת, בקרב הערבים 15% בלבד סבורים שישראל שומרת על זכויות האדם של הפלסטינים בשטחים. בהקשר זה נציין כי 36% מקרב הערבים לא הביעו דעה.
שאלה זו מפצלת בין הימין והמרכז לבין השמאל: רוב גורף של 95% מקרב הימין ו-80% מקרב המרכז סבורים שישראל שומרת על זכויות האדם של הפלסטינים בשטחים, כך שהמרכז והימין שותפים פחות או יותר לעמדה שישראל צודקת או עושה את מיטבה בהתחשב ב"מצב".
"להשקיע בחינוך לדמוקרטיה"
עניין נוסף שבו עסק הסקר נוגע לאפליה בחברה הישראלית, כש-39% מהנשאלים ענו שחוו אפליה כלשהי. ההתפלגות בנושא היתה 64% מהיהודים ממוצא רוסי, 61% מהמתנחלים, 51% מהדתיים ו-46% מהיהודים ממוצא מזרחי. 19% מהנשאלים חוו אפליה במקום עבודה, 15% במוסד ממשלתי או עירוני, 13% בעת קבלת שירות, 10% במוסד חינוכי ו-7% במקום בילוי.
"הנתונים מלמדים אותנו שמדינת ישראל צריכה להשקיע יותר בחינוך לדמוקרטיה ולזכויות אדם", אומרת מנכ"לית האגודה לזכויות האזרח, עו"ד שרון אברהם-ויס. "כדי לכבד כל אדם באשר הוא. אנחנו צריכים גם להיאבק באפליה וגם לחנך נגד אפליה, על מנת להגביר את השוויון ולאפשר לכל אחת ואחד מאיתנו לחיות בישראל בכבוד".