אי השוויון בהכנסות בישראל בעשורים האחרונים עלה למשק הישראלי 55 מיליארד שקלים לפחות - כך עולה ממחקר חדש שמפרסם ארגון המדינות המפותחות ה-OECD. לטענת עורכי המחקר, אם הפערים החברתיים בישראל לא היו גדלים מאז שנת 1985, היה עולה ערכו של תוצר הנפש בישראל ב-6.3% לפחות – תוספת של 1,673 דולר לנפש.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
המחקר הכלכלי בעשורים האחרונים עסק רבות בבדיקת השאלה האם אי-שוויון הוא טוב או רע לצמיחה כלכלית. בעוד שבמישור התיאורטי ניתנו תשובות מנוגדות לשאלה, המחקר שבוצע בסופו של דבר התקשה להצביע על קשר ברור בין צמיחה לאי-שוויון, וזאת בשל בעיות מתודולוגיות.
העבודה החדשה של OECD, המבוססת על מתודולוגיה שונה מזו שנעשה בה שימוש בעבר, מתיימרת לספק את ההוכחה שהייתה חסרה עד כה בנושא, ואף לכמת את מידת ההשפעה שיש לאי-שוויון על צמיחה כלכלית באותה מדינה.
ישראל בולטת לרעה
לאורך העשורים האחרונים גדל אי-השוויון במדינות ה-OECD. הכנסות העשירון העליון במדינות המפותחות גבוהות כיום פי 9.5 מהכנסות העשירון התחתון באותן מדינות, וזאת לעומת יחס של 1 ל-7 בלבד בשנת 1980. במגמה הזו בולטת ישראל לרעה, עם ציון של 0.38 במדד אי השוויון, הנמוך רק מזה של מקסיקו ושל ארה"ב ברשימת 18 הכלכלות הבולטות בארגון.
שיעור העלייה באי-השוויון בשנים 1985-2010 היה אחד משלושת הגבוהים ביותר בקרב המדינות החברות ב-OECD. עורכי הדוח מציינים במפורש את ישראל כאחת המדינות הראשונות שבהן החלה בעיית אי-השוויון, לצד בריטניה וארה"ב. אי-השוויון בישראל וכן במדינות דוברות האנגלית, בגרמניה ובשבדיה התבטא בגידול מואץ של ההכנסות בעשירון העליון ב-20-25 השנים האחרונות.
עוד קובעים החוקרים כי התרחבות הפערים בהכנסות בין השנים 1985 עד 2005 במקסיקו ובניו זילנד גרמה לכלכלות של שתי המדינות האלה לאבד 10% מהתוצר.
באופן דומה הם קובעים כי שיעורי הצמיחה בין השנים 1990 עד 2010 בארה"ב, בבריטניה ובמדינות סקנדינביה היו יכולים להיות גבוהים יותר בחמישית, אילו הפערים בהכנסות לא היו מתרחבים.
מצד שני, מדינות כמו אירלנד וספרד נהנו מגידול בתוצר לנפש באותן שנים, בין היתר בזכות היותן שוויוניות יחסית. למרות היעדר הנתונים על המצב בישראל, בשל הצטרפותה המאוחרת לארגון, מעריכים החוקרים כי אי-השוויון בישראל השפיע על התוצר ב-6.3 נקודות האחוז.