כל מי שביקש פעם לקחת הלוואה מבנק או מחברת אשראי יודע שהעמלות שיידרש לשלם גבוהות מאוד. מנגד, מי שישקיע את כספו באפיקים סולידיים יקבל תשואות נמוכות. אלא שאתר ישראלי חדש שהושק אתמול (שני) ינסה לשבור את המשוואה הזו.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"95% מההלוואות בישראל ניתנות על ידי חברות כרטיסי האשראי והבנקים. אנחנו רוצים לתת אלטרנטיבה אמיתית עבור הצרכן הישראלי בכל אותם מקומות שהוא צריך אשראי זול", אמר גל אביב, מנכ"ל BLENDERלהלוואות חברתיות.
באתר החדש יכול כמעט כל אחד לקחת הלוואה של עד 30 אלף שקלים בריביות שנעות בין 4%-9%, או לחילופין להשקיע עד 50 אלף שקלים, להלוות למי שצריך וליהנות מתשואה של כ-6.5% בשנה.
גיורא עופר, דירקטור במיזם ומבעלי קרן ההשקעות "להב" אומר כי "האתר מהווה תחרות וזמינות לכל מי שעוסק במתן אשראי ללקוחות פרטיים. גם למשקיע שרוצה לפזר את השקעותיו, וגם ללווה".
מיזמים דומים זכו להצלחה בעולם
המיזם הישראלי החדש לא המציא את הגלגל - בעולם כבר מכירים את השיטה במה שמכונה הלוואות "עמית לעמית". החלוץ בתחום היה האתר "Zopa" הבריטי שהושק ב-2005, ואחראי היום על כ-3% משוק ההלוואות החוץ בנקאיות במדינה. מאז הצטרפו אליו אתרים נוספים באנגליה ובארה"ב ובתחילת השנה נוסף גם אתר ישראלי, האתר e-loan שעובד באותה השיטה.
"אנחנו בסופו של דבר איביי של הלוואות. אנחנו מראים שאפשר גם בלי פערי תיווך משמעותיים. העוגה יכולה להישאר בעיקר אצל הלווה והמלווה", הסביר יגאל אלקליסי, ממייסדי אתר e-loan, וסיפר כי הריביות על ההלוואות אותן מציע האתר מתחילות ב-3.4% בתוספת המדד. "זה טוב בהרבה מהריביות שמקבלים על הלוואות בכרטיסי אשראי, ובוודאי שטוב בהרבה מהריבית שמשלמים על המינוס בבנק", הוסיף.
עם כל הכבוד לדיון על מחיר מעדני החלב, הבנקים אחראים לא פחות על יוקר המחייה בישראל. לכן, מעט מפתיע לגלות כי אחד מראשי המיזם הוא גיורא עופר, שצמח במערכת הבנקאית ואף כיהן כמנכ"ל בנק דיסקונט.
"הבנקים לא עושקים, אך יש מקום לפלטפורמות נוספות"
בתשובה לשאלה האם השיק את המיזם משום שהבנקים עושקים את הציבור עונה עופר כי "הבנקים עושים את מלאכתם היטב, ובצד הבנקים מתפתחות פלטפורמות נוספות המאפשרות לציבור לא קטן להשתמש בכלים הללו". לטענתו, המיזם יהיה רווחי בסופו של דבר, אולם יש בו גם אלמנטים חברתיים. "השוק הסגור של מלווים ולווים שיוצר האתר קובע לעצמו את מחיר ההלוואה מצד אחר, ואת התשואה שיקבל המלווה על כספו".
באופן טבעי הלוואות באתרים הללו כרוכות בסיכון גדול יותר מאשר הלוואה בנקאית. זאת הסיבה לכך שהלווים עוברים סינון והמלווים מפזרים את השקעתם במספר רב של לווים - ועדיין, יש סיכוי כי לא יראו את כספם בחזרה.
לפני שמקליקים על הלוואה אינטרנטית יש לזכור כי הפעילות הזו לא כפופה לפיקוח המפקח על הבנקים, ובכל זאת מדובר על אפשרות ששווה לשקול.