האיחוד האירופי החליט אתמול (שלישי) להטיל תוספת מס על ענקית הטכנולוגיה בסך 13 מיליארד אירו. עורך הדין יניב שקל, מומחה למיסוי, מסביר מה הביא את האיחוד לקבל את ההחלטה, וכיצד זה ישפיע עלינו?
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
"מדובר באירוע מיוחד", מסביר עו"ד שקל, "המחלוקת היא לא בין חברת אפל לממשלת אירלנד, שמשתפת פעולה עם החברה, אלא בין ממשלת אירלנד לאיחוד האירופי. על פי החוק באירלנד החברות מחויבות במס של 12 וחצי אחוזים".
חילוקי הדעות מסתבכים כאשר באיחוד האירופי טוענים כי אירלנד פירשה לא נכון את חוקיה שלה ולמעשה העניקה הטבות לאפל שלא כדין. "אפל העבירה את הרווחים שלה מהמכירות בכל העולם ל-2 חברות באירלנד, החברות הללו שילמו מס נמוך תחת הפרשנות של סעיפים מסוימים בחוק האירי", מסביר שקל. "באיחוד האירופי טוענים כי הסכם המס הנמוך נועד למנוע ממדינות אחרות באירופה לגרום לחברה לעבור לשטחיהן".
עורך הדין שקל מסביר כי למעשה המאבק במקרה הזה הוא אפילו גדול יותר ומתייחס למשא ומתן בניסיון לחתום על הסכמי הסחר בין האיחוד האירופי לארצות הברית. "האמריקנים שלחו הודעת גינוי חריפה להחלטת האיחוד האירופי", מפרט שקל. "לפי החוק האמריקני, מס שנגבה מחברה בינ"ל במדינה אחת, לא יכול להיגבות גם בארצות הברית. לכן, כל אירו שאפל תשלם באירופה, היא לא תשלם אותו במיסים לארצות הברית".
בהתייחסו לישראל, עורך הדין שקל מסביר כי ישנן שתי השפעות מרכזיות על המשק הישראלי. "ישנן מספר חברות ישראליות שיש להן הסכמים דומים עם ממשלת אירלנד ומדינות נוספות באירופה", מפרט שקל. "בהחלט קיימת אפשרות שהמדינות יחליטו לבטל את הסכמי המס עם אותן חברות".
"השפעה משמעותית יותר היא על המיתוג של ישראל בעולם כמדינה עם הסדרי מס מועדפים", אומר שקל. "כעת האטרקטיביות של האיחוד האירופי כמקלט מס ירדה, וישראל תנסה לנצל זאת כדי לעודד משקיעים להגיע לישראל".
"עם זאת", מסביר עו"ד יניב שקל, "המשקיעים ראו את הניסיונות לשנות הסכמי מס שכבר נחתמו עם מספר חברות בשנים האחרונות, לפי המחשבה שלהם, גם בישראל יכולים לאחר כמה שנים של הסכמים לדרוש מהם להשלים את תשלומי המס".