במקום להשקיע בחינוך - באוצר הולכים על צעד פופוליסטי: פקידי האוצר נפגשו לאחרונה עם ראש הממשלה בנימין נתניהו והציעו לו את הפחתת המע"מ באחוז אחד. נתניהו הורה להם "ללכת ולעשות שיעורי בית", ובכך רמז שהתחזיות שלהם על גידול בהכנסות ממסים אופטימיות מדי. עלות כל התכנית היא כ-4.5 מיליארד שקלים לפחות, אז בדקנו: מה האוצר היה יכול לממן בסכום הזה? והאם השינוי במע"מ הוא באמת החלופה הטובה ביותר?
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בהנחה שהתחזית של האוצר מדוייקת, הורדת המע"מ אמורה לחסוך לכל משפחה כ-120 שקלים בחודש - מכיוון שמשפחה ממוצעת מוציאה 11,681 שקלים לחודש.
במקום זאת, היה ניתן לממן צהרונים חינם לכל הילדים בארץ לגילאי 3-8 בעלות של כ-3 מיליארד שקלים. קייטנות מסובסדות לכיתות ג'-ד' בכל הארץ יעלו 225 מיליון שקלים בשנה, והקטנת הכיתות עליה דובר במסגרת מחאת הסרדינים מוערכת ב-500 מיליון. ניתן גם להקים בסכום הזה 200 מעונות יום, בעלות של 600 מיליון שקלים.
כחלון: "נחזיר לציבור את העודף"
כל השינויים המשמעותיים האלה בחינוך, שגם היו תורמים לצמיחה ולצריכה, מוערכים רק ב-4.325 מיליארד - פחות מהסכום אותו תוציא המדינה על הפחתת המע"מ.
מהנתונים עולה כי באוצר החליטו ככל הנראה ללכת על הפיתרון הקל והפופוליסטי - הפחחת מסים - ולא על הצעד שהיה מועיל יותר לכל משפחה. גם נתניהו הבין ככל הנראה שמדובר בהימור גדול, ולכן לא אישר סופית עדיין את המהלך.
היום פורסם כי האוצר שוקל להוריד את המע"מ באחוז (ל-17%) ולהוריד את מס החברות ב-1.5%. שר האוצר משה כחלון אישר את הפרסום, שלמעשה מרוקן מתוכן את התקציב עליו מצביעה הכנסת הערב (רביעי). כחלון אמר כי בכוונתו "להחזיר לציבור" את העודף בהכנסות מגביית מסים שנוצר בקופת האוצר.
בכנס רשות מקרקעי ישראל אמר היום כחלון: "אני אציג בפני ראש הממשלה צעדים נוספים שאנחנו רוצים לקדם על מנת לחולל צמיחה. הכנסות המדינה ממסים היו טובות ויש עודפים של מיליארדי שקלים. עודפי גבייה ממסים הם כסף של הציבור ולכן צריך להחזיר לו אותו". על פי ההערכות, הכנסות המדינה ממסים בחודש אוגוסט גבוהות ביותר מ-2.5 מיליארד שקלים מהתחזית מהוקרית.