בשורה כלכלית: ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר משה כחלון כינסו הערב (חמישי) מסיבת עיתונאים ובה הכריזו על הורדת המע"מ ב-1% והורדת מס החברות בשיעור של 1.5%, וזאת למרות התנגדותה הנחרצת של נגידת בנק ישראל קרנית פלוג למהלך.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הורדת המע"מ לשיעור של 17% צפויה להתרחש באופן כמעט מידי ותיכנס לתוקפה כבר ב-1 באוקטובר. הורדת מס החברות מ-26.5% ל-25% תיכנס לתוקפה ב-1 בינואר 2016. כחלון ונתניהו הסכימו על שתי הורדות המסים בתום פגישה שארכה פחות משעה. העלות של המהלך מוערכת ב-6 מיליארד שקלים. הכסף מגיע מעודפים בגביית מסים בחודשים האחרונים, בעיקר ביולי ובאוגוסט.
"אנחנו יכולים לעשות את המהלך הזה כי הצטברו בקופת המדינה מיליארדים של עודפי מסים", אמר ראש הממשלה נתניהו. "במקום להחזיק אותם בקופת הממשלה, החלטנו להחזיר אותם לכם. יש לי אמון מלא בכם, אזרחי ישראל, ואני בטוח שבתוספת הזאת תשכילו לעשות הרבה יותר טוב מאשר על פקידות ממשלתית, מוכשרת ככל שתהיה".
"הכסף שהצטבר בקופת המדינה הגיע מהאזרחים ואנחנו מתכוונים להחזיר אותו לאזרחים", הוסיף שר האוצר כחלון. "אם יצטברו עודפים נוספים, יש לנו כוונה להמשיך במגמה של הפחתת המסים והחזרת הכסף לציבור".
כחלון הבהיר שלמרות שהמהלך צפוי להגביר את הצמיחה במשק ובכך להוביל לצמצום הגירעון, באוצר נערכים גם לאפשרות שהורדת המסים לא תשיג את מטרתה. "אם חלילה ניתקל במצב של האטה או הפחתה משמעותית בהכנסות במסים, נצטרך לבצע תיקון שיכול גם להחזיר את המצב לקדמותו", אמר.
פלוג: הפחתת המע"מ עלולה להגדיל את הגירעון
בהודעה שפרסם בנק ישראל במקביל למסיבת העיתונאים של כחלון ונתניהו מתחה פלוג ביקורת חריפה על הורדת המע"מ ועל ההחלטה להסתמך על עודפי גביית המסים. "יהיה זה בלתי זהיר להתייחס לעודפי הגבייה שנרשמו בחודשים האחרונים כאל התפתחות מתמשכת ולבסס עליה עדכון כלפי מעלה של תקבולי המסים הצפויים בשנה הבאה", נמסר מבנק ישראל.
"רצוי בשלב זה להניח שמדובר בעלייה חד פעמית בתקבולים ונכון יהיה להשתמש בהם להפחתה של החוב הציבורי", הוסיפה פלוג. "הפחתת המע"מ באחוז, שעלותה כ-4.8 מיליארד שקלים, עלולה להביא לגידול נוסף בגירעון בשנה הבאה ולסכן את העמידה ביעד הגירעון. כמו כן, הפחתת המע"מ תקשה על העמידה ביעדים הפיסקליים לשנים הבאות".