שלשום (ראשון) יצאו בני הנוער לחופש הגדול - וכעת מחכים להם חודשיים שלמים שבהם יוכלו לישון, לבלות, לראות סרטים, לצאת למסיבות וגם לעבוד. החובות והזכויות בשוק העבודה בישראל חלים גם על בני הנוער, אך הסרטון הבא מוכיח שיש מעסיקים שלא מקיימים את הזכויות של העובדים הצעירים שלהם - ובני הנוער נשארים מנוצלים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
נועם בן 18 מזכרון יעקב סיפר שהוא עבד במלצרות, אך לא קיבל את המשכורת שמגיעה לו כבר מספר שבועות. גם משה, נועם ומוריה אמרו כי עבדו באולם אירועים בבני ברק ועד היום לא שילמו להם את השכר שמגיע להם, גם לאחר התערבות ההורים.
אחת מהזכויות שחלה על בני הנוער היא הפסקה של 45 דקות למשמרת מעל שש שעות. לדברי טופז, שעבדה ברשת משחקים במשך שנה ושלושה חודשים, ביקשו ממנה לעבוד בין 14 ל-16 שעות עבודה ולא שילמו לה שעות נוספות בנוסף על ההפסקות שלא יצאה אליהן הורידו לה מהשכר עד שלבסוף היא התפטרה.
מה עשתה הכנסת כדי לשפר את מצב הנוער?
החוק לא מכיר במונח "תקופת התלמדות" וקובע שמעסיק חייב לשלם. ויטלי סיפר שעבד בתור שליח בסופר ולא העסיקו אותו כחוק, לא מילאו לו טופס 106, לא שילמו לו בתלוש משכורת והוא עבד רק על טיפים.
אז אם אתם מחפשים עכשיו עבודה, או כבר התחלתם לעבוד תוודאו עם המעסיק שלכם שהוא מכיר את הזכויות שמגיעות לכם, אל תתנו שינצלו אתכם.
המחאה לא נפלה על אוזניים אטומות: בעקבות התערבות הוועדה לזכויות הילד הוקמו עשרות סיירות נוער, שיפעלו בשטח מול מעסיקים. בתום הדיונים בוועדה, בראשות ח"כ יפעת שאשא-ביטון (כולנו), סוכם על תכנית פיקוח ואכיפה על עבודת נוער בקיץ: הסיירות שהוקמו בידי תנועות הנוער יסיירו במקומות עבודה ברשויות השונות ויוודאו שכל העסקים מכבדים את זכויות הנוער. במקרה שיתגלו חריגות, הסיירות ידווחו למשרד הכלכלה.
כמו כן סוכם כי בתי עסק שיעמדו בהעסקה הוגנת של בני נוער יזכו לקבל מהרשויות 'תו עסק חברתי', ונושא ההעסקה ההוגנת של בני נוער ישולב במסגרת הלימודים בחטיבה העליונה והמידע יונגש בחוברות הסברה וברשת. בנוסף קראה הוועדה להעלות את מודעות ההורים, על ידי צירוף איגרת לחשבון הארנונה.
"לא ניתן שהילדים שלנו ינוצלו, אין מצב שמעסיקים יחשבו שיש להם כוח עבודה זול וניתן לעשות אתו מה שרוצים", הבהירה ח"כ שאשא-ביטון. "אנחנו שמים בידי בני הנוער וההורים את מידע הנכון כדי לדעת מה לעשות, וגם המעסיקים ידעו שזה על הפרק".
לשאלות בנושא זכויות או להגשת תלונה אפשר לפנות להסתדרות הנוער העובד והלומד באתר, בדף הפייסבוק, בטלפון 1121* או בקן/סניף הקרוב אליכם.
לפניות לכתבת: avivitm@ch2news.co.il