מפעל "א.מ בטוב טעם בע"מ" בדימונה, שפועל יותר מ-12 שנים ומעסיק 70 עובדים - רובם תושבי העיר - צפוי לפטר בקרוב 55 עובדי ייצור. בהמשך, אם מצבו לא ישתפר - צפוי בית העסק לסגור את שעריו. הסיבה: קושי בירוקרטי להשיג אישור בנייה להקמת מפעל חדש שיעמוד בדרישות תקן בטיחות חדש של משרד הבריאות. לצד זה מצוי בחוב של כשלושה מיליון שקלים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
המפעל מספק כ-15 אלף ארוחות חמות מדי יום בעיקר למוסדות חינוך ולמערכת הביטחון. ההנהלה טרם הודיעה לעובדים על הכוונה לפטרם, והיא צפויה לכנס אותם בקרוב כדי לבשר להם על המהלך. בהמשך תחלק ההנהלה את מכתבי הפיטורים.
כבר בשנת 2008 הבינו בהנהלת המפעל כי תקן הבטיחות יוחמר בעתיד ולכן כבר אז החלו לפעול כדי להקים מפעל חדש שיעמוד בתקן ויעסיק כ-200 עובדים. בפגישה עם אנשי משרד הכלכלה ביקשה ההנהלה סיוע בהקצאת שטח למפעל החדש שיכלול לצידו גם אולם כנסים שישמש לאירוח בחודשי הקיץ, שבהם מוסדות החינוך אינם פועלים והיקף העבודה של החברה נמוך. אלא שהבקשה תקועה מספטמבר 2011 בין גופים ביורוקרטיים שונים.
"אנחנו לא רוצים עזרה כספית, אבל לא ייתכן שבגלל ביורוקרטיה אנשים יילכו הביתה", אמרה לחדשות 2 Online רחלי מלול, מנהלת הייצור ב"א.מ בטוב טעם בע"מ". "אני פונה לראש הממשלה שאולי יסייע לנו בפתרון של הרגע האחרון בביורוקרטיה מול הגופים השונים כדי שיאשרו לנו להקים מפעל חדש שיעמוד בתקנים. אנחנו נאלצים לעשות זאת בכאב לב, אבל כנראה שאין ברירה".
מכת פיטורים
ביום ראשון הפגינו מאות בדימונה במחאה על הפיטורים וסגירת המפעלים באזור בחודשים האחרונים והשירותים העירוניים בדימונה, בירוחם ובערד הושבתו. ראשי הערים זועקים לעזרה ממשלתית, והנתונים מגבים את דרישותיהם: מ-2006 ועד 2015 חלה הידרדרות חדה בשיעורי התעסוקה בדרום, ואיש לא הרים את הכפפה.
עשרות מפעלים נקלעו לקשיים כלכליים בעשור האחרון, ולפי נתוני התאחדות התעשיינים נסגרו 25 מהם. אלפי משפחות בדרום איבדו את פרנסתם בשל המשבר הקשה והממושך, ולמרות הקמת המשרד לפיתוח הנגב והגליל כמעט ולא הוקמו אפשרויות תעסוקה חדשות לתושבים שפוטרו ולעובדים החדשים. נתוני האבטלה בדרום מוספים להיות גבוהים בהרבה מבשאר הארץ.
ביום חמישי האחרון הושבע שר חדש לפיתוח הנגב והגליל (אריה דרעי), ונתוני התעסוקה האחרונים חושפים את המשבר החמור שניצב בפניו: בדימונה בה נערכת ההפגנה הגדולה היום שיעור האבטלה מגיע ל-15%, בירוחם 13% ובאופקים 10.6%. בערד שיעור האבטלה הוא 7.1% - נמוך יחסית בהשוואה לשאר יישובי הדרום אך גבוה מהממוצע הארצי - 6.3%.
האבטלה ביישובים הבדואים: למעלה מ-30%
ב-2006, לעומת זאת, התמונה הייתה שונה: שיעור האבטלה בדימונה ובירוחם עמד על 8% ובערד על 6.4% בלבד. מהנתונים עולה כי הדרום לא היה ערוך להעסקת הצעירים שנוספו לכוח העבודה בעשור האחרון, ולא הציע מקומות תעסוקה חדשים שיתאמו לגידול באוכלוסיה.
בנוסף, התלות של תושבים בדרום במעסיקים - כגון כימיקלים לישראל - מובילה לסיכון משמעותי בפיטורים של העובדים הקיימים. עוד עולה מנתוני שירות התעסוקה כי היישובים הערביים בדרום, ובראשם יישובי המגזר הבדואי, סובלים מאבטלה גבוהה בהרבה: בלקיה 39.3%, בערערה שבנגב 38.2% וברהט 31.4%.
חברת הכנסת טלי פלוסקוב מכולנו, שהייתה ראש העיר ערד עד לפני כחודש והובילה את המאבק נגד הפיטורים במפעל מגבות ערד, הגיעה להפגנה בדימונה והצהירה: "תפקידנו הוא לדאוג לכך שהתעסוקה בדרום תפרח ותגדל ולא תצטמצם. כאן זה לא גוש דן. עבור האנשים האלו, שחרב הפיטורים מונפת מעל ראשם, לא תהיה אלטרנטיבה תעסוקתית".