המשקיעים מוכרים דירות, אך הציבור לא ממהר לקנות במחירים הגבוהים - כך עולה מדוח חדש שפורסם הבוקר (שני) על ידי אגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר. לפי הסקירה, שעוסקת בחודשים אוקטובר-נובמבר 2016, "מסתמנת האטה משמעותית בפעילות בשוק הנדל"ן" ונרשמו בחודשים הללו הרמות הנמוכות ביותר של עסקאות נדל"ן ביחס לשנת 2016 כולה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
על פי נתוני משרד האוצר, בחודש אוקטובר נרכשו 4,700 דירות בלבד - הרמה הנמוכה ביותר מאז אוקטובר 2011, שהושפע מהמחאה החברתית. "רמה נמוכה זו הושפעה בין היתר מחגי תשרי, אולם גם בהינתן עובדה זו מדובר ברמה נמוכה במיוחד", ציינה גלית בן נאים ממשרד האוצר. בדוח נכתב כי מאז 2002 נרשמו רק חמישה חודשים בהם נרשמה כמות נמוכה יותר של עסקאות מזו שתועדה בחודש אוקטובר.
בנובמבר, מנגד, בוצעו 8,900 עסקאות - נתון נמוך בכ-9% מהממוצע השני וב-10% מנובמבר 2015. במשרד האוצר ציינו כי "הרמה הנמוכה של העסקאות בחודשים ספטמבר-נובמבר צפויה להביא לירידה נוספת בהיקף נטילת המשכנתאות בחודשים הקרובים".
מה גרם להאטה בשוק הנדל"ן? לפי הדוח, הגורם המרכזי לרמה הנמוכה של העסקאות בחודשים אוקטובר-נובמבר הינו הירידה החדה ברכישות המשקיעים - על רקע אישור מס לבעלי דירה שלישית. המשקיעים רכשו רק כ-800 דירות באוקטובר, ובנובמבר - 1,600 דירות, נתון נמוך ב-23% מהממוצע בינואר-ספטמבר. הצניחה ברכישות המשקעים הייתה בולטת בעיקר בבאר שבע וגם בירושלים (ירידה של 41%), בעוד בחיפה המשיכו המשקיעים לרכוש נדל"ן.
"משקלם של המשקיעים בסך העסקאות הוסיף לרדת לשיעורים של בין 18%-17", ציינו במשרד האוצר. כמו כן, הירידה החדה ברכישות המשקיעים והמתנת הזוגות הצעירים למכרזי "מחיר למשתכן" הביאו לירידה חדה ברכישת דירות חדשות. לפי הנתונים, השכר הממוצע למשק של בית של רוכשי דירות להשקעה בחודשים אוקטובר-נובמבר עמד על 27.7 אלף שקלים והשכר החציוני - 21.2 אלף שקלים ברוטו לחודש.
נתון מעניין שגילה משרד האוצר הוא ש"משקל הגרושים והרווקים בקרב המשקיעים בחודשיים האחרונים גבוה מזה שבשנים האחרונות". זוגות צעירים רכשו כ-3,900 דירות בנובמבר, נתון דומה לממוצע ב-2016 אך נמוך ב-6% בהשוואה לשנה הקודמת.