התחושה המתמשכת שהירקות והפירות עולים לנו יותר, מקבלת חותמת רשמית. דוח רב שנתי ומקיף של משרד החקלאות שהגיע לידי "תכנית חיסכון", מאשר: עלייה דרמטית במחירים נרשמה בשנים האחרונות.
רק בחודש שעבר עלו מחירי העגבניות בשל מזג האוויר הקר כמעט פי 2, ב-43.5%, כמו גם ירקות אחרים שמחיריהם זינקו בצורה דרמטית - מלפפונים ב-33.8%, החצילים ב-9.9% ומחיר הבצל קפץ בלמעלה מ-8%.
ולא רק בנובמבר. במהלך 2011 התייקר סל הירקות והפירות ב-8.5%, לעומת 1.4% בלבד בשנה שעברה. רק לפני שנה, שילמנו בין 30%-50% פחות, על רוב הירקות המובילים בסל הקניות. עגבניה שעולה היום 9 שקלים לק"ג עלתה רק לפני שנה 5.30 שקלים לק"ג. מלפפון שעולה 6 שקלים, עלה רק ארבעה שקלים. האבוקדו זינק מ-4.25 ל-6.25 שקלים.
מחיר התוצרת עלה פי 2 ממדד המחירים לצרכן
המגמה הזו, מתברר, ארוכת שנים. במהלך חמש השנים האחרונות עלה מחיר התוצרת החקלאית ב-30%. כמעט פי 2 ממדד המחירים לצרכן, שעלה רק בכ-17%. ומה לגבי פערי התיווך, כלומר - המחיר לצרכן לעומת המחיר שרשת השיווק משלמת לסיטונאי? גם כאן, הפערים נשארו מקוממים למדי.
שימו לב לפערים גבוהים במיוחד, בחלק מהירקות, כמו פלפל ירוק, גזר, או בננות. פער, שמגיע לעד פי 2 - מהמחיר המקורי. פלפל ירוק 98%, גזר 75.5%, בננות כ-60%.
במשרד החקלאות מתכוונים לשים סוף לתופעה הזו, ובימים אלה מנסחים הצעת חוק ותקנות חדשות שיחייבו את הרשתות לחשוף את המחיר הסיטונאי, מה שאולי - יצמצם את הפערים הגדולים האלה. בינתיים, שיטת התמחור הזו נמשכת. ואנחנו, כרגיל, משלמים יותר.