השמאי הממשלתי, אייל יצחקי, מפרסם היום את סקירת מחירי הדירות לרבעון הרביעי של 2010, המחזקת את החששות הכבדים של בנק ישראל ומשרד האוצר: מחירי הדיור במדינת ישראל ממשיכים לטפס בחדות.
בערים הנסקרות נצפתה מגמת עלייה בשיעור ממוצע של כ-3.8%, כאשר מדד המחירים לצרכן ברבעון החולף, בניכוי רכיב הדיור, עלה בכ-1%. לעומת הרבעון הרביעי של 2009 זינקו המחירים ב-13.7%, כאשר בשנתיים האחרונות, מאז הרבעון הרביעי של 2008, טיפסו המחירים בשיעור ממוצע של 29.4%.
השמאי עצמו סקר דירות 4 חדרים, ומציין כי ברבעון הרביעי העלה בנק ישראל את שער הריבית והטיל מגבלות על נטילת משכנתא במטרה להקטין את הביקוש לדירות. מנגד, נמשך השיפור במדדים הכלכליים והמשך הצמיחה אשר מביא עימו גידול בביקוש לדירות.
מניתוח הנתונים עולה לדוגמה כי מחיר דירת 4 חדרים ממוצעת בתל אביב עלה ברבעון הרביעי של 2010 ב-3% לעומת הרבעון השלישי וב-11% לעומת הרבעון הרביעי של 2009, ועמד על כ-2.389 מיליון שקל. מחירי הדירות באילת דווקא ירדו לעומת הרבעון השלישי ב-4% ודירת 4 חדרים ממוצעת עמדה בעיר הדרומית על 828 אלף שקל.
השמאי הממשלתי מסביר כי על מחירי הדירות משפיעים משתנים רבים. רמת ההשפעה של כל אחד מהמשתנים לבדו קשה למדידה ולניתוח, אולם נראה כי המלאי הנמוך של דירות חדשות בלתי מכורות של כ -13,500 דירות - הוא הגורם המשפיע ביותר ומביא ללחץ מתמשך לעליה במחירי דירות.
מצד הביקוש, לעומת זאת, קיימים משתנים רבים בעלי השפעות מנוגדות: ציפיות להמשך הצמיחה, ציפיות להמשך העליה בשער הריבית הריאלי וציפיות לנקיטת צעדים ממשלתיים להורדת מחירי הדירות. נראה כי השפעתם של גורמים אלה יחד חלשה ביחס להשפעת נתון ההיצע.
קיימים משתנים נוספים שהשפעתם מועטה יחסית, כגון: התנודתיות בשער החליפין של השקל מול הדולר, שינויים בסטנדרט הבניה, ציפיות לאינפלציה (שמגבירה את הרצון להשקיע בנכסים ריאליים) ועוד.