ברשתות השיווק והמרכולים שמעו אתמול בחדשות 2 על כך שבקרוב שקית ניילון בסופרמרקט תעלה 60 אגורות לצרכן. הם שבעי רצון כיוון שמדובר לטענתם בבזבוז ענק - שעולה להם עשרות אלפי שקלים בחודש, ומזהם בעיקר את הסביבה. עם זאת, את הסכום הזה הם יאלצו להשקיע בשקיות הבד, כך על פי החוק המתגבש במשרד להגנת הסביבה. מה אומרים הצרכנים על המהלך ומדוע נקבע המחיר 60 אגורות לצרכן?
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
ברשתות מודעים לכך שבהתחלה - הישראלים לא יקבלו את הבשורה בעין יפה. "אני צופה שיהיה בלאגן אבל לאט לאט כולם יפנימו שזה טוב להם", סיפר לחדשות 2 Online קובי כהן, מנכ"ל סופר יודה, שלו 9 סניפים בת"א. "אני לא חושב שיהיו אנשים שיוותרו על מוצרים בגלל השקיות - אלא יהיה שינוי הדרגתי באופן הרכישה, אנשים יגיעו מוכנים מהבית".
לדבריו, הוא מוציא בחודש כ-60 אלף שקלים על שקיות ניילון לקופה. "זה הכל בזבזנות. זה סמל של זלזול מתירני של 'יאללה תביא שקית', כאילו מה זה שקית וטוב שזה ייגמר".
לטענת רמי לוי, בכל שנה הוא מוציא בין 10 ל-12 מיליון שקלים על שקיות ניילון. "מה שקורה היום הוא מתחת לכל ביקורת, אתה הולך לכל מקום אתה רואה את זה זרוק ברחובות, אין דבר כזה בעולם", ציין. כדוגמה הציג רמי לוי מקרים בהם אנשים לוקחים שקית חלב בתוך עשר שקיות ניילון, ללא כל בקרה.
"יש לקוחות שמגיעים ואוספים 40 שקיות כאילו הוא קנה את הסופר וזו הפקרות", אמר. לדבריו, יש הנחיה בסניפים להעיר לצרכנים שלוקחים שקיות יתר על המידה.
בלי שקיות? אז איך אוריד את הזבל?
רבים מהצרכנים למעשה נמנעים מלרכוש שקיות זבל ברשתות השיווק, ומשתמשים בשקיות הניילון שמחולקות בינתיים ללא תשלום כשקיות זבל. "כל פעם שאני מגיע לסופרמרקט אני לוקח עשרות שקיות ואיתם אני מוריד את הזבל, וככה אני חוסך כסף", ציין דוד מתל אביב. "אני ממש לא מתכוון לשלם על זה כסף, אז בשבילי הצעד הזה לא טוב - בשביל הסביבה כן".
לעומתו, שרה מאזור השרון משתמשת כבר מספר שנים בשקיות בד בלבד. "הזיהום שנוצר משקיות ניילון הוא עצום ומסכן את הסביבה, ולא ראיתי אף מקום בעולם בו משתמשים בשקיות בצורה כה מוגברת", אמרה. היא ציינה כי אף זכתה בעבר לתגובות מופתעות מצד קופאיות שראו שהיא מוציאה שקיות בד.
"זה מס לציבור - לא ישים"
בעמותת צלול ובמועצה לישראל יפה דווקא הביעו אכזבה מהיוזמה, שכן, לטענתם, יש להוציא לגמרי את שקיות הניילון משימוש ולהכניס במקומן שקיות מתכלות מאורז או תירס למשל. מה גם שלטענתם המחיר לכל שקית הוא מופרז - 60 אגורות.
כך למשל, בדרום אפריקה נמכרת שקית ב-15 אגורות, מה שהביא להפחתה בשימוש בשקיות. גם באסטוניה המחיר זול הרבה יותר ועומד על כ-47 אגורות. בויילס וצפון אירלנד משלמים הצרכנים על שקית כ-30 אגורות לערך. עם זאת, מחיר שקית בגרמניה הוא 2.5 שקלים, ואילו באיטליה אסור על פי חוק להשתמש בשקיות ניילון בסופרמרקטים.
"ממצאים מראים שזה קשה לציבור לעשות את המהפך הזה וללכת עליהם עם שקיות מבד - זה חוק שהוא לא ישים וייתכן מאוד שלא יעבור", הדגישה מאיה יעקבס, מנכ"ל צלול. לדבריה, מדובר בעוד מס לציבור - במקום לטפל במהות הבעיה.
היא ציינה כי כל שנה מחולקות יותר משתי מיליארד שקיות פלסטיק ומרביתן מוצאות דרכן אל הטבע והים - וכך פוגעות יום יום בבעלי חיים רבים, זאת לצד הפגיעה האסתטית.
אז למה לא שקיות מתכלות?
עם זאת, במשרד להגנת הסביבה טוענים כי השקיות המתכלות לא יעילות שכן עלות הייצור הסביבתית שלהן גבוהה מאוד והן צריכות להיזרק לקומפוסט (זבל אורגני), מה שלא נמצא בשימוש אצל רוב הישראלים. כך לטענתם, הנזק הסביבתי הנגרם לטענתם מייצור השקיות (שימוש בדלק, חשמל וחום) גבוה יותר משקיות רגילות.
באשר למחיר שנקבע לכל שקית, גורם במשרד להגנת הסביבה טען כי הוא "המינימלי ביותר שנקבע על ידי קבוצות מיקוד שבוצעו בתחום". המשמעות: רוב הישראלים שהשתתפו בקבוצות המיקוד הצביעו על 60 אגורות כמחיר המינימלי שיגרום להם לא לרכוש את השקית.
על פי ההצעה, על מנת לעודד את הפסקת השימוש בשקיות שאינן מתכלות ומזהמות את הסביבה, יחולקו בחודשים הקרובים סלים רב-פעמיים ברשתות השיווק. ככל הנראה תקבל כל משפחה מספר שקיות רב-פעמיות על פי מספר הנפשות שבה. את עלות השקיות הרב-פעמיות יממנו רשתות השיווק עצמן, שעד היום נשאו בעלויות שקיות הניילון בסכום של כ-80 מיליון שקלים מדי שנה.
בתחילה, השקיות הרב פעמיות יחולקו ללא תשלום, אך לאחר מספר חודשים הן יעלו מספר שקלים לצרכנים. במשרד להגנת הסביבה ייתנו מפרט לשקיות החדשות, אך הרשתות יוכלו לשנות את עיצובן.