אחרי שכבר הונח על שולחנו של ראש הממשלה במליאה, מגיע גביע הקוטג' לדיון גם בוועדת הכלכלה של הכנסת. את הדיון המיוחד אנו מעבירים כעת בשידור חי בחדשות 2 באינטרנט.
בעקבות המחאה הציבורית על גל ההתייקרויות במשק בכלל ומחירי מוצרי החלב בפרט, דנה הוועדה בראשותו של ח"כ כרמל שאמה-הכהן (ליכוד) בעליית מחירי המזון, ואף צפויה על הקמת ועדת חקירה פרלמנטרית לבחינת הנושא. מנכ"לי המחלבות הגדולות - שטראוס, טרה ותנובה - הוזמנו לדיון ומנכ"ל שטראוס ישראל, ציון בלס, אף הגיע אליו.
ח"כ כרמל שאמה-הכהן אמר בפתח הדיון כי "אנחנו רוצים שחברות החלב ושאר החברות ירוויחו ממנועי צמיחה כמו יזמות וחדשנות, ולא ע"י ריכוזיות ותיאום מחירים כזה או אחר. המשבר החברתי הזה של יוקר המחיה חייב פתרון מערכתי לטווח ארוך, אבל גם פתרון מיידי".
"אם הפתרון של כל העניין הוא החזרת הפיקוח - לא צריך להתבייש. אין סיבה שאזרחי ישראל ישלמו מחיר מופקע על הקוטג' - זה לא קוויאר - זה מוצר בסיסי", הוסיף שאמה-הכהן.
תנובה סירבה לחשוף את עלות ייצור הקוטג'
אייל מליס, מנכ"ל תשלובת החלב של תנובה, אמר בדיון כי בדיקה מקיפה תעלה כי הכנסת המוצר לפיקוח הוא לא פיתרון טוב. "היה לנו ברור שמדובר על מחאה רחבה יותר מרק על קוטג'. הצרכנים חשובים לנו ולכן היה ראוי להגיב כיאות - כמו בדיון הזה".
"בעליית מחירים בחודש מאי תנובה לא העלתה מחיר הקוטג' מאז נובמבר האחרון - זה חלק מהרגישות וההבנה שלנו וחלק ממה שאנחנו עושים. המחיר של הקוטג' היום הוא הוגן ומשקף את מכלול התשומות של המוצר", אמר מנכ"ל תנובה שסירב להשיב לשאלתו של ח"כ עמיר פרץ על שיעור הרווח של החברה מהקוטג': "אנחנו חברה פרטית ואין לנו מחוייבות לחשוף מספרים", לדבריו.
"שמישהו פה ייכנס לכלא!"
אחד ממובילי המאבק נגד יוקר מחירי המזון נכח גם הוא בדיון והסביר את מהות המאבק: "אנו קוראים להוריד את מחיר הקוטג' למחיר שפוי של 5 שקלים. לא יכול להיות שבבריטניה מוכרים שקדי מרק של אסם ב-9 שקלים ופה זה 15.99 שקלים. תביאו לי את מנכ"ל אסם שיסביר לי איך זה יכול להיות שבמבה של אסם עולה בבריטניה 1.39 שקלים ופה 2.7 שקלים?". הוא התייחס לטענות בדבר קרטל בשוק המזון ואמר: "אם זה נכון - הגיע הזמן שמישהו ייכנס פה לכלא על זה!".
שרת החקלאות אורית נוקד אמרה בדיון כי "כאחראית על פיקוח מוצרי החלב, אפעל להחזרת מחיר הקוטג' לפיקוח. בכוונתי לחתום על צו אשר יחייב דיווח רווחיות על כל אותם מוצרים שיצאו מפיקוח משנת 1999. הוצאת מוצרי חלב מפיקוח לא הוכיחה את עצמה - שוק החלב מאופיין בריכוזיות גבוהה והוצאת המוצרים מפיקוח לא הובילה לתחרות. חשוב לזכור שמוצרי החלב הם מוצרים בסיסיים וחשוב לשמור על מחיר הוגן לצרכן".
ערן אלסנר, מנכ"ל טרה, גלגל את תפוח האדמה הלוהט לעבר הקמעונאים ורמז שהם אחראים להתייקרות הקוטג': "אנחנו לא קובעים את מחיר המוצר וצריך להפנות את השאלות לקמעונאים. אנחנו מוכרים את הקוטג' ב-4.76 שקלים לפני מע"מ". נזכיר כי מחיר של קוטג' טרה נושק היום ל-8 שקלים.
נתניהו לשרים: "תמצאו פיתרון"
מוקדם יותר היום התייחס בפעם הראשונה גם ראש הממשלה נתניהו למחאה החברתית. בשיחה בפורום מצומצם של שרים, הורה נתניהו לחברי הממשלה לחשוב על פתרון יצירתי לנושא. "תהיו כמו כחלון", הציע ראש הממשלה בהתייחסו לשינויים המהפכניים שהוביל השר בשוק התקשורת, "ותמצאו פיתרון".
לקראת הדיון בנושא החזרת הפיקוח על מוצרי חלב, קרא שר האוצר לשעבר, ח"כ מאיר שטרית מקדימה, להחזיר את הפיקוח על מוצרי מזון בסיסיים ואף להסיר את המע"מ על מוצרים אלו.
"ניתן בשלב ראשון להפחית את המע"מ מ-16% ל-8% על מוצרי בסיס", אמר ח"כ שטרית. "משבר הקוטג' מצביע על סכנה גדולה לתיאום מחירים בשוק ולכן יש להחזיר את הפיקוח על מוצרי מזון בסיסיים".
סערה בגביע קוטג' - סיקור מיוחד:
רה"מ לשרים על הקוטג': "תמצאו פיתרון"
מנכ"ל שטראוס: "לא ניתן שיטילו בנו רפש"
חברות החלב: "לא נוריד מחירים, אין לזה סוף"
אחרי הקוטג': חרם גם על גבינה לבנה
דוח של הכנסת: "פיקוח על מחיר הקוטג' לא יעזור"
החרם עובד: ירידה במכירות הקוטג'