תחת עול המרוץ לדירה, הזוגות שדווקא כן הצליחו להגשים את החלום הישראלי בן 4 הקירות, מספרים על הדרך המפרכת להגשמתו, דרך חתחתים שלוקחת לעיתים שנים ארוכות וגובה מחיר כבד, מהם ומבני המשפחה והסובבים אותם.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מתניה ושילת עברו לבניין באשקלון לפני שבועיים לדירה שעלתה 900 אלף שקלים. בזמן הלא רב שחלף מאז שרכשו אותה, הספיק שוויה לזנק, אך הם לא מתכוונים לוותר עליה. "במשך שנתיים וחצי חיינו באירופה כדי להצליח ולקנות דירה בארץ. השכר בחו"ל היה גבוה יותר מהשכר שיכולנו לקבל בארץ, וכך ביססנו את עצמו בעצם", הם מספרים.
בעשור האחרון גובה המשכנתא הממוצע שילש את עצמו. מ-200 אלף שקלים בממוצע בשנת 2003 לכ-600 אלף שקלים בשנת 2012. שיעור משלמי המשכנתאות מקרב בעלי הדירות עולה על כמעט 40%, כשגובה התשלום הממוצע עומד על כ-3,000 שקלים מדי חודש.
רעות ורונן, זוג נוסף, נמצא כבר עמוק בחישוב המשכנתא. הם חסכו שקל לשקל ולוו כמה עשרות אלפי שקלים מההורים. "ההון האישי שדורשים הבנקים הוא מאוד גבוה ולא תמיד אפשר לעמוד בו, עשינו את זה באמת בחניקה רבה, נכנסו הביתה רק בזכות עזרה של חברים, לא יכולנו ללכת ולקנות כל מה שהיינו רוצים", הם מספרים.
"אם אני צריך להביא כספים מכל מיני מקורות, לשעבד לא רק את חיי הבוגרים, אלא גם את בני משפחתי לטובת העניין, כבר הייתי נזהר", אומר אוהד דנוס, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין. "הם רוצים את הדירה בעיקר בגלל תחושת ביטחון. לכן צריך לעשות ניהול סיכונים נבון ובשום פנים ואופן לא לעקוף את ההנחיות של בנק ישראל שאומרות שלא לשלם משכנתא של יותר מ-50% מהשכר, אני הייתי אומר אפילו ליתר ביטחון 40% מהשכר", מדגיש דורון כהן, לשעבר מנכ"ל משרד האוצר.
רק בחודש אוקטובר הישראלים לקחו משכנתאות בקרוב ל-4 מיליארד וחצי שקלים. לאנשי המקצוע אולי ברור שצריך להיזהר - אבל המכנה המשותף הבסיסי ביותר לזוגות שמצליחים לרכוש דירה הוא שהם לא מצליחים לעשות את זה לבד. רבים מהזוגות נאלצים להפוך את חדר האורחים של ההורים שלהם לדירה מאולתרת. כך גם שירן ודניאל הינדי, שנאלצו לבלות שנתיים וחצי בדירת הוריהם. ההורים עזרו להם גם עם סכום אדיר של 350 אלף שקל ועכשיו הם עוברי לדירה משלהם. "ההורים נתנו את הדחיפה הראשונית, ואנחנו צריכים להמשיך לרוץ וזה לא קל במדינה", הם אומרים.
אם אתם גרים בפתח תקווה כנראה שהחזר המשכנתא שלכם הוא הגבוה ביותר בארץ - כ-4,000 שקלים. במקום השני תל אביב עם 3,900 שקלים, אחר כך ראשון לציון עם קצת יותר מ-3,000 שקלים, ירושלים עם כ-2,700 שקלים ובמקום החמישי אשקלון וחיפה עם החזר חודשי של כ-2,400 שקלים.
הזוגות שהצליחו לרכוש דירה, גם אם זה בקושי, יכולים לפחות להתנחם בכך שהם כנראה עשו קופה רצינית. מאז שנת 2007 ועד 2012 מחירי הדירות בארץ עלו ב-72%. "ב-30 החודשים האחרונים, כל מי ששעה להצהרות הממשלה ולא הלך ורכש דירה, אז ההפסד הממוצע של משפחה למשק בית הוא של כ-300 אלף שקל", מבהיר דנוס.
הבעיה האמיתית של הזוגות האלה תגיע כשהריבית תתחיל לעלות ואיתה - גם גובה המשכנתא. "מי שנלחץ היום וחוסך מהפה, וחוסך מדברים חשובים כדי לשלם משכנתא, וחלק ממנה בריבית משתנה, צריך לקחת בחשבון שהריבית עוד עלולה לעלות ואיתה גם מחירי ההחזרים", אומר דורון כהן. מטריד לא פחות להסתכל קדימה, ולהבין שהמחסור בדירות עכשיו הוא כנראה רק ההתחלה. "אנחנו מדברי על הכפלה של מדינת ישראל ב-40 השנים הקרובות, זה אומר שצריך יהיה לייצר פה עוד שני מיליון דירות ואף אחד לא יודע איפה הדירות האלה יקומו", מבהיר יו"ר לשכת שמאי המקרקעין בישראל.
אז מה עדיף? לוותר על איכות החיים ולקנות דירה, או לחיות בשכירות באזור שרוצים אבל בחשש מטריד מחוסר יציבות? במרוץ לדירה כנראה קו הסיום אמנם ברור, אבל לא תמיד יש מנצח.