דריכות גבוהה ברשתות המרכולים ובקרב יצרני מזון בארץ נוכח העלייה החדה במחירי הסחורות בבורסות בעולם. לדברי רמי לוי, הבעלים של רשת המרכולים רמי לוי והשקמה, "לא יהיה מנוס מהעלאת מחירי המזון בארץ בגלל העלייה במחירי חומרי הגלם".
בשיחה עם "גלובס" אמר היום לוי כי הגורם הממתן לפי שעה את התייקרות המחירים, הוא הדולר הנמוך: "במקומות שבהם נרכשים חומרי גלם בדולרים, ניתן למתן את העלייה בתשומות הייצור וכל שנותר לקוות כרגע זה שיבואנים לא ירכבו על הגל הזה ולא יעלו את המחירים כשאין צורך. אם צריך, אז אין מנוס. מחירי השמן והחיטה האמירו באחרונה ולפיכך קשה לי לראות מצב שבו המחירים לא יועלו באיזשהו אופן".
מנכ"ל מחלבות גד, עזרא כהן, אמר היום ל"גלובס" כי העלייה במחירי החמאה והשומנים בחו"ל, עתידה להתבטא גם במדף מוצרי החלב במרכולים ברחבי הארץ: "מדובר בקטסטרופה. בינתיים אנחנו עדיין סופגים את העלויות אך מחירי הגלם רק מאמירים ובסוף נצטרך להעלות מחירים. הבעיה כרגע היא שאנחנו עוד לא יודעים לאן הולך העולם בעניין הזה. הבורסות מאוד לא יציבות".
אבל לא כולם נחרצים בנוגע להשפעת העלייה במחירי הסחורות על המחירים לצרכן בישראל. לדברי מאיר בר אל, יו"ר אגף טחנות הקמח בהתאחדות התעשיינים, לא ניתן להעריך בשלב זה את מחיר הקמח. "מחיר הקמח לא בפיקוח וכל טחנת קמח קונה בתקופה אחרת חיטה ולכן העלויות משתנות".
גלעד זילברברג, בעל חברת מאיר את בייגל וחבר נשיאות התאחדות התעשיינים, צופה גל התייקרויות בקרוב. "חד משמעית נעלה את המחירים, כי אין אפשרות אחרת. גם כך אנחנו במצב ספיגה קשה מאוד כבר חודשיים. לא רק החיטה התייקרה, גם השמנים התייקרו בצורה משמעותית וגם מחירי הנייר. ההתייקרות תהיה בשיעור דו-ספרתי בשלב הזה".
מחיר הכותנה הגיע לשיא של 15 שנה
מחיר החיטה רשם בסוף השבוע את הזינוק החד ביותר בתקופה של שבועיים, בשל ספקולציות שהביקוש לסחורה בקרב מגדלי הבהמות יגדל. כמו כן נרשמה עלייה במחיר המזון מבוסס התירס לבעלי חיים.
מחיר הקפה זינק ב-12 החודשים האחרונים ב-54%, והעלייה מחודש יוני הסתכמה ב-41%. שלושת הגורמים העיקריים לעליית המחירים הם מזג האוויר הגרוע בברזיל ובקולומביה, התכווצות מלאי הקפה בארה"ב לרמה הנמוכה ביותר בעשר השנים האחרונות, ואגירת הקפה שמבצעות יצואניות הקפה העיקריות: ברזיל ווייטנאם.
מחירי סוכר גולמי בניו יורק עלו ב-88% מאז שרשמו שפל של 13 חודשים ב-7 במאי השנה, בגלל החשש שמזג האוויר יפגע ביבולי הסוכר בברזיל, רוסיה, סין ופקיסטן.
חוזי הכותנה נסחרו ביום ו' האחרון ברמות קרובות לשיא של 15 שנים, ובשבוע שעבר הסתכמה עלייתם ב-1.7%, כאשר הסוחרים נערכים לחזרתה של הצרכנית מספר 1 בעולם, סין, לשוק אחרי היעדרות לרגל עונת חגים.