בבית רגיל למראה בנס ציונה גרו במשך שנים הוריה של מיקי זליג, חובבי עתיקות שבמשך עשרות שנים אספו אוסף גדול שממלא כל פינה בבית. כשלא נשאר עוד מקום על הקיר, הם אכסנו את שאר החפצים במחסן.
רוב בני המשפחה מעדיפים דווקא את הסגנון המודרני, אבל חיפשו מה לעשות עם עשרות החפצים של ההורים. כיוון שלא התחברו לחלק האמנותי, הם החליטו לבדוק כמה שווים החפצים. "את זה אני מאוד אשמח לקחת למכירה פומבית וההמלצה שלי היא שהמחיר הראשוני יהיה 200 דולרים", אומר יריב אגוזי, מומחה שהם הזמינו, על אחד החפצים.
כד קטן במחיר 43 מיליון פאונד
השבוע ראה כל העולם כמה שווה כד קטן בגובה 40 סנטימטרים שנמצא בעליית הגג של קשישה בריטית: מנהל המכירה הפומבית העלה את המחיר בהתמדה והצליח לגרום לקונה האלמוני לשלם לא פחות מ-43 מיליון פאונד - סכום דמיוני של 253 מיליון שקלים עבור כד המעוטר בפרחים ודגים. מדובר בשיא עבור מכירת פריט אמנות מהמזרח הרחוק.
גם דליה בורשטיין שמעה על האגרטל הסיני ומיד נזכרה באוסף העתיקות מהמזרח הרחוק שהוריש לה אביה, חובב מזכרות מהמזרח הרחוק. "כד עתיק מהסוג שיש לך שווה כמה אלפי דולרים", מאשר שמעון לאומי מגלריית "שורשים". "בכלל, האומנות האוריינטלית של היום נמצאת בעליית מחירים מסחררת", הוא מוסיף.
"הסוד הוא לעשות כסף על אנשים שלא מבינים"
לא כולם יודעים שמה שהיה מונח על המדף של סבתא יכול להיות שווה הרבה כסף. כאם בדיוק נכנסים מקצוענים מסוג אחר. אורי שבתאי סוחר כבר 30 שנים בשוק הפשפשים. הוא מתמחה בעיקר בפינוי בתים מתכולת ירושות. הסוחרים הממולחים מגיעים מידי בוקר לחנות שלו כדי לחפש מציאות. "אני בעצם צייד", מגדיר עצמו ללא בושה אחד מאותם סוחרים בחנות. "אני עושה כסף על אנשים שלא מבינים וזה כל הסוד", הוא מסביר.
"סבא שלי זכרונו לברכה אמר לי, 'מהזבל אתה תעשה כסף', ומהדברים האלו יכולים להתגלות אפילו ציורים של דה-וינצ'י", מסביר סוחר הירושות יוסי בורקס. "לפני 20 שנים פיניתי דירה שדייריה נפטרו ומכרתי פריט שלא הבנתי מהו ב-5,000 דולרים. לימים הוא נמכר ב-18 מיליון פאונד", הוא מוסיף.
אז רגע לפני שאתם מפנים את כל הבוידעם לזבל, כדאי שתעצרו ותחשבו רגע.