איך ניתן להעלות את המחירים בימים שבהם ההמונים יוצאים לרחובות והעם דורש צדק חברתי? לא מעט חברות מסחריות מצאו פתרון יצירתי לבעיה הזו - להקטין את המוצר, מבלי להוריד את המחיר. צרכנים רבים אינם מבחינים בשינוי ולכן משלמים תוספת של עשרות אחוזים עבור אותו מוצר.
שטראוס היא דוגמא לחברה שבחרה לבצע העלאת מחירים סמויה במארזי דנונה 1.5% שומן במתיקות עדינה. החברה הפחיתה את מספר היחידות בכל מארז מ-8 ל-6 יחידות, מבלי להוריד את המחיר. התוצאה: הצרכן משלם 25% יותר. בתגובה לפרסום טענה שטראוס שמדובר בטעות, שתתוקן.
ולא מדובר רק באריזות מוצרי מזון. המגבונים בסדרה האורגנית החדשה של האגיס נמכרו לאחרונה במחיר מבצע של 25 במקום 36 שקלים, למארז של ארבע יחידות. לאריזה הוצמדה מדבקה שבישרה על כך שכמות המגבונים בכל מארז הופחתה, אולם החברה לא ציינה מהו גובה ההפחתה. מבדיקת "גלובס" עולה שהאריזות מכילות 64 יחידות במקום 72 יחידות, נתון שלמעשה מצביע על התייקרות של 13%.
חוגלה מסרה בתגובה: "לפני מספר חודשים שדרגנו את מגבוני האגיס למגבונים המכילים כותנה אורגנית. אריזת הדיספנסר היא בספירה של 64 (כמקובל בכל השוק). האריזה הרגילה, המהווה את מירב המכירות היא בספירה של 72 מגבונים. השינוי הובא לידיעתו של הצרכן כחוק והצרכן יכול לבחור בין האריזות הקיימות".
"המטרה - להוזיל את העלות ליחידה"
אריזת נתח פילה בתיבול ברביקיו של "עוף טוב" הוקטנה מ-700 ל-500 גרם. המחיר אמנם ירד, אך לא ביחס פרופורציונלי. המחיר הקודם עמד על כ-50 שקל והמחיר כעת עומד על 40 שקלים, כך שהמחיר ל-100 גרם באריזה הקודמת היה ב-12% זול יותר.
ב"עוף טוב" טוענים שהמהלך דווקא תורם לקונים: "ההחלטה להפחית ממשקל האריזה של נתח פילה ברביקיו נועדה להוזיל את העלות ליחידה כדי לאפשר מחיר שווה לכל כיס. המחיר המומלץ לצרכן באריזת 700 גרם היה 54.60 שקלים והמחיר מומלץ לצרכן לאריזת 500 גרם הוא 39 שקלים, כך שהמחיר ל-100 גרם לא השתנה. מחיר המוצר בנקודת המכירה נמצא בשליטתו הבלעדית של הקמעונאי".