תחילתה של "תקופת יובש"? הלילה יעלה המס על האלכוהול, ויוביל לעלייה חדה במחיר של מספר משקאות חריפים. מה יעלה ומה יוזל? איך זה ישפיע על הביקוש בברים? ומה יקרה ליבואנים?
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
המס על השתייה החריפה משתנה, ומעכשיו ייקבע רק לפי שיעור האלכוהול ולא לפי מחיר הבקבוק. הדבר יוביל להתייקרות של האלכוהול הזול, ולהוזלה של המוצרים היקרים בשוק. מחירה של וודקה זולה, שהיה עד כה 30-40 שקלים, יזנק ל-90 שקלים. גם מחיר העראק יעלה - מ-40 ל-70. סוגים זולים של ויסקי יתייקרו מ-60 שקלים ל-90 שקלים. לעומתם, וודקה יקרה תוזל מ-400 שקלים ל-250.
מחיר הבירה לא ישתנה, לאחר שהמס עליה עלה לאחרונה. ישנם משקאות נוספים מוצרים שלא יושפעו בכלל מהשינוי במס, למשל משקאות שמחירם 100 שקלים ומכילים 40% אלכוהול כגון ויסקי, רום וג'ין. אז האם כבר מחר נראה מוצרים יקרים יותר על המדף? לדברי רונית אבנר, סמנכ"ל שיווק של חברת הכרם, המייבאת אלכוהול לארץ, התשובה היא "כן ולא" - היבואנים שואפים לבצע העלאה מדורגת של המחיר, ו"לעשות את המעבר בצורה חלקה ולא בבת אחת". מחירי המותגים שיוזלו בעקבות הרפורמה יעודכנו כבר בימים הקרובים, מתוך נסיון להקל על הצרכן.
אבנר מדווחת על ביקוש גדול מצד בעלי פאבים ובארים: "כל בעל באר ירצה לקנות את הסחורה לכל השנה לפני שהמחיר עולה, ואכן פנו אלינו בעלי עסקים כאלה, אבל אנחנו לא יכולים להגדיל את ההיצע בקצב הביקוש".
"להילחם בנזקי האלכוהול"
היבואנים טוענים כי הקדמת הרפורמה והעלאת המס הקשו עליהם מאוד, אבל ברשות המסים מכחישים: "זה לא נכון להגיד שהיבואנים לא ידעו ולא יכלו להיערך. אנחנו בדרך כלל לא מודיעים מראש על העלאות מיסים, כדי למנוע תכנוני מס אגרסיביים. מכיוון שזוהי ברפורמה משמעותית, הודענו מראש וניתן להם מספיק זמן להיערך ולממש את תוכניות המגירה שלהם", אומרת שירלי אביבי מהמחלקה לתכנון וכלכלה ברשות המסים.
אביבי מוסיפה: "המס משפיע על המחיר, אבל לא קובע אותו. המחיר של הבקבוק הוא בהתאם להיצע והביקוש". "המס נקבע בהתאם למדיניות ששאפה למגר אלכוהול זול, להילחם בנזקי האלכוהול ולשמור על בריאות האזרחים. בשנים האחרונות כל מדינות ה-OECD העלו את המס על האלכוהול, ולכן גם אנחנו העלינו", מסבירה אביבי.
אבנר מעריכה כי הרפורמה תוביל לשינוי משמעותי בצריכה - "אנשים יעברו למותגים בינ"ל חזקים וויש פוטנציאל למותגים שהשוק שלהם היה קטן - קוניאק, מאלט, ליקרים". אבנר מוסיפה כי הוודקה זכתה בעבר למיסוי נמוך יותר בהשוואה לוויסקי, והיום "היוצרות התהפכו ".
"אל תגעו לנו בעראק"
עוד לפני כניסת הצו לתוקף, הסוחרים והלקוחות החלו להתנהג בהתאם: בחודשיים האחרונים חלה עלייה חדה במכירות מוצרי האלכוהול, לאחר שצרכנים ביקשו לאגור מוצרים לטווח ארוך יחסית ולחסוך כסף. כמו כן נרשם מחסור של מספר משקאות חריפים, ובראשם העראק. מספר סוחרים טענו כי חברות האלכוהול אינן מעבירות להן מספיק בקבוקים, על מנת להרוויח עליהם יותר לאחר שהמס ייכנס לתוקף.
ג'וני, מנהל חנות חינאווי בתל אביב, מסביר כי בעקבות השינוי "אנשים משלמים פחות. מעמד הביניים לא יכול להרשות לעצמו היום לרכוש את המוצרים היקרים. הוא היה רגיל למוצרים של 30-50 שקל, עכשיו הוא יצטרך לשלם כפול מזה". אחד מבעלי הפאבים מוחה על העלאת המס: "אני מבין שיש גרעון שצריך לממן, אבל אני לא מבין למה פוגעים בשוק המקומי של העראק".
לקוח באחד הפאבים טען כי המשמעות של העלאת המס היא "תהנה פחות או שיעלה לך יותר. זה לא יגרום לי להפסיק לשתות אלכוהול - זה יגרום לי לשלם יותר". בליין אחר הצהיר: "אנחנו צריכים סטלות ונמצא אלטרנטיבות. אנשים יעברו לגז מזגנים". בסוף השבוע שחררו מספר אמנים וקומיקאים שיר מחאה שנקרא "אל תגעו לנו בערק", והקליפ זכה לעשרות אלפי צפיות ושיתופים.
"זה מה שחסר לסטודנט בארנק"
הפאב הירושלמי 'קזינו דה פריז' כבר הודיע כי לא יעלה את מחיר הערק, שהפך לסמל לגזירות, וקרא לעסקים דומים לפעול כמוהם. לדברי בעלי הפאב, עליית מחיר הערק שווה "פרוטות לקופת המדינה, אבל לסטודנט התפרן זה בדיוק מה שחסר בארנק. כמובן שזה עוד מסמר בארון הקבורה של השוויון". בעלי הפאב הודיעו כי לא יקרנו יותר את ערק עלית, המכונה ערק איילות: "הם אגרו מאות אלפי בקבוקים אצלם, יצרו מחסור מדומה וגרמו לעלית מחיר כי הם רוצים להתעשר אחרי עלית המחירים המתוכננת".
שר האוצר יאיר לפיד חתם בתחילת חודש יוני על הקדמת השלב הסופי ברפורמה בתחום המשקאות המשכרים. העלאת מס הקנייה הייתה צפויה בתחילת 2014, אך הוקדמה לתחילת חודש יולי. הצו עליו חתם לפיד קובע, כי שיעור מס הקניה על מוצרי אלכוהול יעמוד על 105 ₪ לליטר כוהל במקום 84 ₪ לליטר כוהל, כחלק מתקציב המדינה לשנים 2013-2014 שאושר על ידי הממשלה. לאחר שהועלו מחירי הסיגריות, משרד האוצר ממשיך בכוונתו להטיל מס קצוב וגובה על מוצרים "בעלי השפעות חיצוניות שליליות".
במשרד האוצר ורשות המסים אומרים כי העלאת מחירי האלכוהול תוסיף הכנסות של כ-250 מיליון שקלים בשנה הנוכחית, ועוד כמאתיים מיליון שקלים בשנה הבאה. בנימוק להקדמת השלב הסופי נכתב: "הרפורמה עולה בקנה אחד עם המדיניות הכללית לפיה, ככל שמדובר במוצרים בעלי השפעות חיצוניות שליליות יש לשאוף למס קצוב, קרי ש"ח ליחידת מידה. שיטת מיסוי זו מפנימה באופן מיטבי את ההשפעות החיצוניות השליליות מאחר והיא איננה תלויה בערך המוצר אלא במידת הנזק הנגרם כתוצאה מהשימוש בו למשק ולחברה".
במשרד האוצר מסרו כי החל משנת 2010 נערך הענף כולו לשינוי שיטת המס, במסגרתו ינותק הקשר לעלות המוצר והמס ייקבע על פי ריכוז הכהל במשקה. "בכך משווה ישראל את עצמה לרמות המס שקיימות במדינות ה- OECD ומשלימה את הרפורמה במיסוי האלכוהול שנקבעה בשנת 2010", נמסר.