מסקנות הוועדות מחכות ליישום והצרכנים מחכים לשווא להוזלת המחירים: חלק מדוח מבקר המדינה שפורסם היום (רביעי) עוסק בריכוזיות במשק, שמונעת תחרות ומשמרת מחירים גבוהים במספר תחומים. המבקר, השופט בדימוס יוסף שפירא, קורא לממשלה להגביר את הפיקוח על המחירים - שזה לדבריו הצעד היעיל ביותר במאבק נגד החברות השולטות, אך מבוצע באופן לא מספק וללא ראייה כוללת של טובת הצרכן.
לקריאת הפרק הרלבנטי בדוח לחצו כאן
"לעלייה ביוקר המחייה תורמת הריכוזיות הקיימת בענפי המשק השונים, ובהם משק החשמל. במצב זה לא נוצרים תנאי תחרות אמיתיים במשק ומונופולים ממשיכים לשלוט בענפים השונים", נכתב בהקדמה לדוח. המבקר שפירא ציין כי הצרכנים - הציבור - לא מיוצגים בגופים המסדירים (רגולטורים) ולכן האינטרסטים שלהם לא מיוצגים כראוי. "מצב זה מחייב להידרש לצורך לפקח על המחירים, כל עוד לא נוצרים תנאי תחרות אמיתיים במשק", טען.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הריכוזיות מוגדרת בדוח כ"מצב שבו חברות מועטות הפועלות בענף מסוים מרכזות בידיהן נתח שוק משמעותי, והיא אחד הגורמים לתחרות מועטה". במספר תחומים, הדגיש המבקר, הריכוזיות בולטת במיוחד אל מול הטיפול הלקוי: בתחום מוצרי המזון למשל, מרווח השיווק (הרווח של חברות המזון והצרכנות) נקבע לפני שנים רבות ולא עודכן, דבר שלמעשה מוביל ל"חוסר דיוק" ולפגיעה אפשרית בצרכן.
ועדת טרכטנברג קבעה? אין מי שיישם
שתי ועדות ממשלתיות - ועדת טרכטנברג שהוקמה בעקבות המחאה החברתית וועדת הריכוזיות - עסקו בנושא בשנים האחרונות, אך החלטותיהן עדיין לא יושמו במלואן עד למועד הביקורת. ועדות המחירים שנועדו לפקח על התחומים "מתפקדות בצורה לקויה" לפי הדוח והממשלה "לא עשתה די" כדי ליישם את המסקנות של הוועדות. "אין בנמצא גורם מתכלל ליישום המלצות ועדת טרכטנברג והחלטות הממשלה שהתקבלו בעקבותיהן, ואין גורם אחד האחראי ליישומן", נקבע בדוח.
לדברי המבקר, המצב החמור דורש התייחסות דחופה: "על הממשלה לפעול ליצירת 'חומת מגן' לצרכנים ולעמוד כצוק איתן אל מול חברות בעלות כוח שוק ריכוזי". כמו כן הוא קרא לחזק את המקצועיות של הרגולטורים, לשפר את שילוב המידע ושיתוף הפעולה.
אחד המקרים המודגשים בדוח הוא המונופול של חברת "נשר" בתחום המלט: השופט בדימוס שפירא טען כי "הפיקוח על מחיר המלט התנהל לאורך השנים, בלי שנבדקו מרכיבים משמעותיים שעשויים היו להשפיע על מחיר זה".
למעשה, המנגנון שנועד לפקח על החברה שמחזיקה ב-85% מתחום המלט הוגדר כ"לא יעיל" על פי בדיקת אנשי משרד מבקר המדינה, למרות שהוא אמור לשמש כרשת הצלה. "בפיקוח על מחיר המלט נמצאו ליקויים משמעותיים רבים ואף מחדל", ציין המבקר - ומתח ביקורת על התנהלות יחידת הפיקוח במשרד הכלכלה.
"תופעת הריכוזיות קיימת בישראל כבר שנים רבות, אך בשנים האחרונות - בעקבות המחאה החברתית וגורמים נוספים - נדרשה הממשלה ביתר שאת לנקוט צעדים של ממש ליצירת שינוי ולקידום תחרות במשק כדי להפחית את יוקר המחייה", סיכם המבקר.
לדבריו, "כל עוד עומדות מול הצרכנים חברות בעלות כוח שוק ריכוזי, יש לקיים מערך אסדרה שישמש מגן מפני פגיעה בצרכנים. ממצאי דוח זה, ובייחוד אלו הנוגעים לפיקוח על נשר, מצביעים על קיומה האפשרי של תופעת 'שבי רגולטורי' - המתאפיין בפערים בין מערך הפיקוח על המחירים ובין הגורמים המפוקחים מבחינת הידע שבידיהם, מקצועיותם והמשאבים שהם משקיעים".