המחיר יתייקר. מדף מוצרי חלב (צילום: חדשות 2)
בישראל באמת יקר יותר (אילוסטרציה) | צילום: חדשות 2

חודשי הקיץ החמים מספקים לישראלי המצוי הזדמנות לבקר בעולם וליהנות מהנופים ומהאתרים ההיסטוריים עוצרי הנשימה. אך איכשהו בכל פעם שאנחנו חוזרים הביתה, החוויות והזיכרונות מהטיול תמיד מתנקזים לתובנה אחת פשוטה: "איך יקר פה!". משום מה זה תמיד מכה בנו בהפתעה - בחו"ל כמעט הכל זול יותר. מתברר שזו לא רק תחושה: סקירה חדשה שמפרסם היום (שני) אגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר מראה כי אכן הצרכן הישראלי משלם על מוצרים רבים עשרות אחוזים יותר משאר אזרחי ה-OECD.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בסקירה שעוסקת ברמת החיים בישראל בהשוואה בינלאומית ומתבססת על נתוני ארגון המדינות המפותחות, ישראל מדורגת במקום ה-20 בתוצר לנפש וממוקמת בין איטליה וצרפת. עם זאת, בהשוואת התוצר לנפש PPP - מדד שבודק את כוח הקנייה של האזרח - המיקום של ישראל יורד בשלושה מקומות ונמצא בין צ'כיה לספרד.

עד כמה אנחנו משלמים יותר? (צילום: radututa, 123RF)
עד כמה אנחנו משלמים יותר? | צילום: radututa, 123RF

"רמת המחירים בישראל גבוהה בהשוואה למדינות בעלות תוצר לנפש דומה", מסבירים במשרד האוצר. הם מראים כי המחירים בישראל גבוהים בעשרות אחוזים משאר המדינות ב-OECD, במיוחד במה שמכנים במשרד "מוצרים ברי קיימא", כלומר, מוצרים שמחזיקים מעמד מספר שנים ולא מיועדים לצריכה מידית, כגון: מכוניות, רהיטים ואביזרי חשמל – עליהם נשלם 52% יותר מיתר המדינות המפותחות.

אך יוקר המחייה, כיודע, מורגש גם בתחומים אחרים - וכך גם פערי המחירים בינינו לבין שאר המדינות. על פי משרד האוצר, מחירי התחבורה בישראל גבוהים ב-30% מהממוצע ב-OECD וגבוהים ב-29% בענף המסעדנות והמלונות.

"יוקר המחייה הגבוה ממתן את השיפור ברמת החיים"

על מזון ומשקאות אנחנו משלמים 25% יותר משאר המדינות המפותחות - לא פלא שאנחנו מרגישים חור בכיס בכל פעם חוזרים מבילוי בפאב. בנוסף, אמנם בישראל יש ביטוח רפואי חובה לכולם, אך גם על שירותי הבריאות אנחנו משלמים יותר - 19% יותר.

עם זאת, בכל זאת ישנם מספר ענפים בהם ישראל זולה יותר משאר מדינות ה-OECD: על שירותי החינוך בישראל אנחנו משלמים 6% פחות וירקות ופירות זולים בישראל ב-8%. התחום ממנו הצרכן הישראלי נהנה מהמחירים האטרקטיביים ביותר בהשוואה לעולם המפותח - שירותי התקשורת - עליהם אנחנו משלמים בישראל 10% פחות משאר המדינות.

"בעשור האחרון חל שיפור ברמת החיים בישראל, כפי שמשתקף בעליית התוצר לנפש", מסבירים במשרד האוצר. "עם זאת, רמת המחירים בישראל גבוהה ביחס למדינות ה-OECD  המפותחות, ובפרט ביחס למדינות בעלות תוצר לנפש דומה (צרפת, דרום קוריאה). יוקר המחייה הגבוה בישראל ממתן את השיפור ברמת החיים, כפי שמשתקף בתוצר לנפש PPP".