מוצר אחד - כשרות כפולה: מחקר של המכון לאסטרטגיה ציונית מגלה ש-91% ממוצרי המזון מכוסים בכשרות כפולה, נוספת על הכשרות של הרבנות הראשית, הניתנת מהבד"צים הפרטיים, לרוב חרדיים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
כל המוצרים הכשרים בישראל מחויבים בהכשר של הרבנות הראשית, המחזיקה במונופול בתחום. הנוהל חל על מוצרי המזון הקפואים, על המאפים, סלטים ושימורים - ולמעשה כל מוצר מזון שהצרכן הישראל קונה במרכולים.
אלא שהיצרנים מעדיפים לכסות את מוצריהם בשתי כשרויות, וב-22% מהמוצרים אפילו בשלוש כשרויות שונות. הדבר מתבטא בסופו של דבר במחיר הגבוה שהצרכן משלם על המוצר - רק בשל הכשרויות הרבות.
הסיבה שהיצרנים בוחרים בכשרות הכפולה נעוצה באמון הנמוך בקרב שומרי הכשרות, בעיקר החרדים, בהכשר הרבנות. כך למעשה עולה מחירו של המוצר, ומי שמשלם על כך הם כל האזרחים.
בכדי להתמודד עם הנושא, הצעת חוק של רחל עזריה (כולנו) ותנועת "נאמני תורה ועבודה" שמונחת על שולחן ועדת השרים לחקיקה מבקשת לפרק את מונופול הכשרות של הרבנות. למעשה, ההצעה תהפוך את הרבנות לרגולטור שיפקח על הבד"צים הפרטיים המעניקים כשרות.
הפרדה בין המשגיח למושגח
ברבנות אומנם מתנגדים למהלך, אבל מחר יציגו אנשיה בכנסת מסמך של המשרד לשירותי דת המציע להעביר את העסקת המשגיחים לתאגיד כשרות ארצי, במקום המצב הנוכחי שבו הם מקבלים שכר מבעלי העסק עליו הם משגיחים. למעשה, מדובר בהפרדת הקשר והתלות שבין המשגיח למושגח.
"הצעת המשרד לשירותי דת להקמת גוף שיעסוק במתן רישיונות לתאגידים להעסקת משגיחים היא מבורכת", אמרו בתגובה בתנועת "נאמני תורה ועבודה". "מסעדות ובתי עסק שבוחרים להסיר את תעודת הכשרות בגלל סיפורי שחיתות וביורוקרטיה הם לצערנו דבר שכיח. אנו בטוחים שמנכ"ל המשרד לשירותי דת, מר עודד פלוס, ישכיל להביא ליישום יעיל של הצעת משרדו, בניגוד להצעות אחרות שנזרקות באוויר שאין להן אחיזה במציאות".
בתנועה טענו כי הצעת המשרד לשירותי דת מתחברת להצעת החוק שיזמו יחד עם ח"כ עזריה. "ההצעה מהווה נדבך משמעותי מהמהלך הכולל שאנו מובילים ליצירת תחרות בריאה בתחום הכשרות ולשיפור איכות ההשגחה על הכשרות", אמרו.