ממשלות ישראל פעם אחר פעם מגדירות את תכניות הפינוי-בינוי והתמ"א כבעלות חשיבות עליונה. התכניות אמורות לחדש את השכונות ולהגן מפני רעידות אדמה אבל בסוף הרבה מהאנשים שנכנסים להרפתקה הזאת מגלים שיש פער גדול בין ההבטחות לבין מה שקורה בשטח.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
פרויקט של תמ"א 38 אמור להיות כדאי לכל הצדדים. הדיירים מרוויחים עוד שטח בדירה, היזם מקבל עוד דירות שהוא יכול למכור, אבל שניים רבים והבירוקרטיה לרוב מנצחת. כיום בישראל יש 2,131 פרויקטים של תמ"א בבקשה להיתר. חולפים 20 חודשים מהגשת הבקשה ועד לקבלת ההיתר. יש כיום 862 פרויקטים בבנייה, הבנייה לוקחת עוד 26 חודשים בבמוצע ולכן יש בישראל רק 396 פרויקטים מאוכלסים.
סיפורים על יזם שנעלם באמצע התהליך הפכו לנפוצים יותר ויותר. שוק התמ"א פרוץ לחלוטין, כל אחד יכול להפוך ליזם וחברות מתגאות בפרויקטים שכלל לא קיימים.
לטל מזרחי שגר בשכונת יד אליהו היה ברור שבדירה בבניין המתקלף שהוא גר פינוי בינוי הוא הליך מתבקש, אבל מאז הוא מספר - אין קשר בין ההבטחות למציאות בשטח. הוא ושכניו כבולים ליזם, לא יודעים מתי זה צפוי להתחיל, איך זה יתבצע, ומה בדיוק יקבלו בתמורה. "החתימו אותי על ייפוי כח לפני 5 שנים לטובת פינוי בינוי, אמרו שזו רק הסכמה עקרונית וזה רק לשנתים ושיצרו איתי קשר", סיפר מזרחי. "מאז לא יצרו איתי קשר".
לפי דוח של משרד הרווחה, יזמי תמ"א ופינוי בינוי פונים בערים לשכונות החלשות. עובדים סוציאלים טיפלו בתושבים של כ-90 מתחמים ברחבי הארץ עם תושבים במצב סוציו אקונומי נמוך.
כמעט 38% מהתושבים במתחמים שנעזרו במשרד הרווחה היו זכאי הדיור הציבורי וקיבלו סיוע בשכר דירה.
שליש מהתושבים טופלו על ידי המחלקות לשירותים חברתיים באופן קבוע. כ-17% היו קשישים וסיעודיים. רבע מהתושבים הם עולים חדשים אשר מתקשים בעברית.