"לא יועלו מיסים בשנת 2021" - כך הבהיר הבוקר (רביעי) שר האוצר ישראל כ"ץ, על רקע דוח החשב הכללי שפורסם אמש ובו גובה החוב של מדינת ישראל לשנת 2020, אשר הגיע כמעט לטריליון שקלים. זו לא הפעם הראשונה שבה הפקידות שאמונה על כלכלת ישראל רומזת על הצורך להעלות מיסים, ושר האוצר מתנגד.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בחשבון הטוויטר שלו כתב השר כ"ץ: "מדיניותי כשר אוצר ברורה: לא יועלו מיסים בשנת 2021, וגם תקציב 2022 יהיה תקציב מרחיב, עם רפורמות תחרותיות והשקעה גדולה בתשתיות וטכנולוגיות מתקדמות, כדי לסייע בחזרה לצמיחה מהירה של המשק, שהיא המפתח לצמצום החוב והגרעון".
מדיניותי כשר אוצר ברורה: לא יועלו מיסים בשנת 2021, וגם תקציב 2022 יהיה תקציב מרחיב, עם רפורמות תחרותיות והשקעה גדולה בתשתיות וטכנולוגיות מתקדמות, כדי לסייע בחזרה לצמיחה מהירה של המשק, שהיא המפתח לצמצום החוב והגרעון.
— ישראל כ”ץ Israel Katz (@Israel_katz) April 21, 2021
יש לציין שבדוח החשב הכללי לא נאמר במפורש שיש צורך להעלות מיסים בשנת 2021. כל שנכתב שם הוא שבשל גובה החוב ובראייה קדימה, "נדרש יהיה לבצע צעדים פיסקליים של התכנסות. קרוב לוודאי שצעדים אלו יידרשו הן בצד ההוצאות והן בצד ההכנסות, תוך מתן דגש לאישור תקציב המדינה ולהצמחת המשק. ישנה חשיבות רבה להקטנת הגירעון לאחר סיום המשבר חזרה למגמת הירידה העקבית והמתמשכת ביחס החוב לתוצר".
במילים פשוטות, המשמעות של "צעדים פיסקליים של התכנסות בצד ההכנסות" היא העלאת מיסים שנועדה להגדיל את הכנסות המדינה. עם זאת, באוצר לא דוחקים להעלות מיסים כבר בשנת 2021, לאחר שהמשק עדיין מתאושש מהמשבר שפקד אותו.
גם בדוח בנק ישראל לשנת 2020 נכתב כי "את צמצום הגירעון המבני יהיה קשה להשיג ללא העלאה של שיעורי המס". עם זאת, גם שם הבהירו שלא בטוח שיש להתחיל את ההעלאות כבר השנה, משום ש"ייתכן שבשנים 2022-2021 עדיין יידרשו צעדים להאצת היציאה של המשבר מהמשק".