"לא הנחו אותי ולא קיבלתי שום בקשה להפסיק את הדיון", כך מסביר הערב בתכנית "שש" ח"כ כרמל שאמה-הכהן, יו"ר ועדת הכלכלה, אשר קטע במפתיע מוקדם יותר היום דיון בוועדה בפרשת "עופרגייט", החשד לפיו האחים עופר קיימו סחר עם חברות הספנות האירנית בניגוד לחוק, רבע שעה בלבד לאחר שהחל.
ח"כ שאמה-הכהן הוסיף, "הדיון החל והתקדם. בשלב מסוים קיבלתי תשובה על שאלה ששאלתי בתחילתו של היום, לא מגורם פוליטי ולא מגורם עסקי. מתוך שיקול שלי החלטתי לנעול את הדיון. זה קורה בכנסת כל הזמן". שאמה-הכהן סירב עם זאת לפרט את תוכן הפתק והמסתורין נותר על כנו. "אני מניח שיעבור לא הרבה זמן ודברים יתבהרו ויתבררו, קצת סבלנות, גם אני לא יודע הרבה", סיכם.
גם הצנזורה הצבאית והכנסת פרסמו הערב הצהרות בהן הודיעו כי לא הן עומדות מאחורי הפתק או מאחורי קטיעת הדיון.
זמן קצר לאחר שסיים את דברי הפתיחה היום בכנסת, קטע היו"ר שאמה-הכהן את דבריו של ח"כ נחמן שי. "אני חייב להודיע הודעה", אמר לפתע ח"כ שאמה הכהן. "בהתאם לידיעה שקיבלתי כרגע, אני מחליט על סגירת הישיבה. מועד נוסף לקיומה יימסר. אני לא יכול לפרט על תוכן הפתק שקיבלתי, אבל זה קשור למשהו שהיה במהלך היום".
החברים בדיון היו המומים. נחמן שי השיב מיד לח"כ שאמה הכהן: "אבל אמרת שנצביע...", וח"כ שאמה הכהן השיב לו: "רציתי, אבל בינתיים דיברת ואני קיבלתי את הפתק. הייתה בדיקה במהלך היום ועכשיו הגיעו תוצאותיה. אני רוצה להדגיש שמי שהעביר לי את הפתק אינו גורם פוליטי ולא גורם עסקי. מעבר לכך אני לא יכול לומר". לאחר מכן ננעל הדיון והנוכחים התבקשו לעזוב את חדר הישיבות.
עם נעילתה, מתח ח"כ נחמן שי ביקורת חריפה על ההחלטה לסגור אותה לפתע. "בוצע כאן מעשה אנטי דמוקרטי", אמר ח"כ שי בזעם. "אני ניגש עכשיו ליועץ המשפטי לממשה על מנת לקבל את הסבריו למעשה. אם זה לא תקין - נפתח ונקיים מחדש את הישיבה. לא יכול להיות שעניין כזה חשוב במישור הציבורי לא יידון בכנסת. אם הוחלט שצריך להצניע אותו - גם זה אפשרי. אבל כרגע יש יותר מדי שאלות. נעשו הליכים לקיום הדיון, אבל יו"ר הוועדה ביצע מעשה אנטי-דמוקרטי. צריך להסביר ציבורית למה בוצע המעשה הזה, שהוא חסר תקדים".
בדברי הפתיחה לדיון, מתח יו"ר הוועדה ביקורת חריפה על העובדה שמשפחת עופר החליטה שלא לשלוח נציגים מטעמה לדיון. "הוועדה נשטפת בימים האחרונים בפניות מטעם גורמים שונים, וגם מגורמים הקשורים למשפחת עופר, הטוענים כי אין להם שום קשר עם גורמים באירן", אמר ח"כ שאמה-הכהן. "ההכחשות הן גורפות, אך לוועדת הכלכלה אין שום סמכות לחייב אדם להגיע ולענות לשאלות של הח"כים. לטעמי מוטב היה אילו נציג מטעם משפחת עופר היה מופיע לדיון הזה, כי גם לציבור יש שאלות נוקבות בעניין".
משפחת עופר: "מכבדים את הודעת רה"מ"
בינתיים משגרת משפחת עופר הבהרה לדברים שמסרו מקורביה לכאורה בימים האחרונים, לפיהם הפעילות באירן אושרה ע"י גורמים בכירים בישראל. "אנו מבקשים להדגיש כי אנו מכבדים את הודעות משרד ראש הממשלה ומשרד הבטחון מאתמול", נמסר ממשפחת עופר. "אמירות של מקורבים לכאורה למשפחה בפרשה זו, אינן על דעת המשפחה ובוודאי שאינן מקובלות עלינו, וצר לנו שהובאו כך".
ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון אהוד ברק התנערו אמש לחלוטין מאחריות לנושא. "לא אישרנו לאף אוניה לעגון באירן", אמר נתניהו. ברק הוסיף כי ראוי שמדינת ישראל תאכוף על עצמה את ההגבלות שהיא מנסה לשכנע בהן את העולם כולו. תמיכה לא צפויה ואולי רמז למהות הפעילות, קיבלה משפחת עופר דווקא מראש המוסד לשעבר, מאיר דגן, שאמר אתמול: "נראה לי שמוציאים את הדברים מפרופורציות; זהו, לא אומר יותר. נראה שיש כאן הגזמה בכל התיק הזה".
"חברה נוספת של קבוצת עופר עגנה באירן"
הבוקר דווח כי לא רק מכליות של חברת "טנקר פסיפיק" עגנו בנמלי אירן, כי אם גם ספינה של חברת "זודיאק" הנמצאת גם היא בבעלות קבוצת עופר, מעסיקה אלפי עובדים וספינותיה שטות בין היתר עם דגלי בריטניה וליבריה, שהתה באירן.
העיתון "כלכליסט" מדווח כי הספינה YM Kaohsiung עגנה בנמל "בנדר עבאס" באירן ב-7 בפברואר השנה; גם הספינות "Stanley Park" ו-"Springwood" עגנו באירן בשנים האחרונות.
זודיאק, חברה פרטית בשליטת משפחת עופר, מנוהלת מלונדון ושולטת בצי אניות ומכליות המשמש למגוון עבודות הובלה. בין היתר מחזיקה החברה במיכליות כימיקלים, אניות להעברת רכבים ואניות להעברת מכולות.
במקביל, המפקח על הבנקים בבנק ישראל החליט לבדוק את פרשת הסחר של משפחת עופר עם אירן, בשל ההחזקה הקיימת של משפחת עופר בבנק מזרחי טפחות - כך דווח הבוקר בגלי צה"ל. על פי הדיווח, החל הבנק בבדיקה בשל התפוצצות פרשת הסחר של משפחת עופר עם אירן, שכן חברת "עופר נכסים" מחזיקה ב-19.75% ממניות בנק מזרחי טפחות בשווי של 1.6 מיליארד שקלים.
בתרחיש הקיצוני ביותר, אם אכן יתברר בסופו של דבר שמשפחת עופר פעלה בניגוד לחוק הישראלי כשסחרה עם אירן, תחויב משפחת עופר למכור את מניותיה בבנק.