האישה הגרמניה שטוענת כי ראתה את החייל הנעדר גיא חבר בחיים בזמן שהותה בכלא הסורי, הפיחה תקווה מחודשת בקרב בני משפחתו, שמקווים שהמידע החדש יגרום להפסקת ההתעלמות של גורמי הביטחון מהפרשה. בריאיון הבוקר לחדשות 2 באינטרנט טוענת רינה חבר, אימו של גיא, כי המצב המעורער בסוריה מהווה חלון הזדמנויות להציל את בנה - הזדמנות שלא בטוח שתחזור.
בעקבות המידע, פגשה לפני כמה חודשים אמו של גיא את שר המודיעין הגרמני ארנסט אורלאו, שהתרשם מאמינות עדותה של האישה. "אין לי ספק שהאישה דוברת אמת, זוהי אישה מאוד רצינית וקוהרנטית בעלת מחשבה סדורה וזיכרון ווקאלי וויזואלי מדהים", אמרה חבר.
"דעתי 15 שנה לא נחשבת, וגם דעת גדולי המומחים בנושא לא נחשבו. למזלנו, ראשי המוסד, השב"כ ואמ"ן התחלפו, וכעת דוד מידן נכנס לתמונה, וכבר אין התעלמות, חוסר ענווה ותחושה ש'אנחנו יודעים הכל', אלא להיפך, יש קשב רב", ציינה אימו של חבר בהתייחסה לגישה של גורמי הביטחון עד היום. "אין לי ספק שזו תהיה טלטלה פה. גם עכשיו כשהאישה הייתה בארץ, היא נחקרה על ידי הטובים שבטובים, והתרשמותם הייתה מאוד חיובית".
"אין לסורים אסירים בכלא הישראלי - הם שומרים את גיא כקלף מיקוח לרגע המתאים"
אמו של גיא מתחה ביקורת חריפה על התנהלות גורמי הביטחון בפרשה. "אני נאלצתי להגיע למוסד הגרמני, והאבסורד הוא שמי שעזר לי הוא אורלאו, שהייתי אצלו כבר חמש שש פעמים, ויש לנו קשר מאוד אדוק. התושייה הגיעה מעבר לים ולא מפה, מאיפה שהיא צריכה להגיע", אמרה והדגישה את האמינות של העדות לדעתה. "החוקר ששאל את האישה, שלא רוצה להזדהות, הוא איש ממונה על ידי המערכות, ולא מישהו מטעם המשפחה שיש לו אינטרס כזה או אחר. הוא חקר אותה אודות זהות הבחור שראתה והיא אמרה שלא ידעה כלום על גיא חבר, היא ידעה שיש רון ארד".
לדבריה, ההיעלמות של גיא נשמעת בלתי אפשרית, אבל אפשר לפעול כדי להחזיר אותו אם נגלה יצרתיות. בנושא הסתרת המידע מצד הסורים, היא טוענת שהם רק מחכים לרגע המתאים. "כמו שרבין אמר: 'אם נרצה להבין את הסורים, נצטרך להיכנס לראש הסורי'. אין להם אסירים בכלא הישראלי שהם רוצים תמורת גיא, יש אולי עשרה דרוזים בכלא ברמת הגולן. הסורים שומרים את זה כקלף, וברגע שיהיה משא ומתן הם ישלפו אותו".
בשבוע הבא צפויה המשפחה להיפגש עם דוד מידן, מי שתיווך בעסקה לשחרורו של גלעד שליט. התערבותו של מידן מביאה תקווה רבה לבני המשפחה שמקווים לפריצת דרך אחרי יותר מ-14 שנה. "היכולת שלו להיכנס לראש של החמאס בצורה לא קונבנציונלית מאוד מוערכת", אמרה חבר. "גם עם הסורים צריך לעשות סוויץ' רציני במוח, וזה הסיכוי של גיא. אחרי שכל הראשים התחלפו ואדם בשיעור קומה של דוד מידן גם נכנס לעניין - זה מפיח תקווה ענקית".
בסיום הריאיון הפנתה חבר בקשה לראש הממשלה בנימין נתניהו, בתקווה שיפעיל את כובד משקלו. "הוא לא פועל לבדו, אלא לצד ראשי המוסדות שלוחשים לאוזנו, אבל בסוף ההחלטה הסופית היא שלו, אם ירצה להזיז משהו", סיכמה אמא של גיא.
"גיא יכול להיות בסוריה, בלבנון - וגם בקרב מגזרים מסוימים בישראל"
החשיפה הבלעדית של עדות החוקרת שנעצרה בסוריה, לפיה פגשה בכלא בדמשק את החייל הנעדר גיא חבר, טלטלה לא רק את בני משפחתו - אלא גם את יתר בעלי התפקידים השונים, שבמשך 14 השנים וחצי שחלפו מאז נראה לאחרונה בבסיסו שברמת הגולן, לא הצליחו לאתר קצה חוט שיעיד על מה שעלה בגורלו.
בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט קרא מנכ"ל עמותת "לחופש נולד", אלוף (מיל') אייל בן-ראובן, לחקור ברצינות כל בדל של מידע - כדי שלא להחמיץ שום הזדמנות לברר את נסיבות היעלמותו של חבר בקיץ 1997. "בנושא של גיא חבר, מה שיהיה נכון ומה שצריך לעשות הוא לבדוק כל דבר בצורה רצינית, מאחר שאין לנו שום קצה חוט. לפי תמונת המצב כרגע, לא ניתן לשלול שום תרחיש ולכן יש לחקור כל נושא ועניין".
הזמן הרב שעבר מאז היעלמותו של חבר והעובדה שכל ניסיון להתחקות אחריו עלה בתוהו הותירו את מאמצי החיפוש כמעט באותו המקום מאז נראה בפעם האחרונה. "עובדה אחת אפשר לציין: בנקודת הזמן הזאת, אין כל בשורה", אמר בן-ראובן. "גיא חבר נעלם בנסיבות שקשה מאוד להסביר אותן. פעם אחר פעם נעשו חיפושים נרחבים מאוד ברמת הגולן ולא נמצא דבר. כמנכ"ל 'לחופש נולד' אני מתחייב שאנו והמדינה נפעל עם כל גורם אפשרי לחפש את גיא עד שנמצא פתרון לתעלומה הזאת".
"ידעתי שגיא הוא האיש ששאל אותי"
העדות בדבר הימצאו של גיא חבר בכלא הסורי מתבססת על דבריה של מרים קויניקה. האירוע שבו, לטענתה, פגשה את החייל הנעדר התרחש לפני שש שנים בדמשק - כששימש מתורגמן בעת שנחקרה.
מרים קויניקה ביקרה בשנים האחרונות במדינות מוסלמיות רבות, בהן גם אירן וסוריה. לפני שש שנים, בעת שביקרה בעיר חלב, נעצרה קויניקה על ידי אנשי המודיעין הסורים ונלקחה לחקירה בדמשק. לדבריה, המתורגמן בחקירה היה לא אחר מאשר החייל הישראלי הנעדר גיא חבר.
"הפנים שלו היו צרות מאוד. העור היה חום. הוא היה ביישן", אמרה קויניקה בישראל. היא התעקשה כי האדם שלפניה אכן היה החייל הנעדר, בין היתר בשל כך שדיבר עברית: "הוא לא דיבר מילה אחת בערבית. היו שלושה אנשים בחדר - אחד שכתב פרוטוקול, אחד שתרגם ואחר ששאל את השאלות".
שבועיים אחרי ששבה למולדתה, זומנה קוינקה למסור עדות במודיעין הגרמני. בישראל היו מודעים לדבריה, אך לא התייחסו אליהם ברצינות. בתקופה האחרונה הוחלט לבדוק את דבריה והיא זומנה לגולל את סיפורה גם בישראל.
"נתנו לי תמונה של רון ארד. הוא נראה אחר", אמרה החוקרת הגרמניה. "מצאתי אינפורמציה ותמונות של גיא חבר. אני ראיתי אותו וידעתי שהוא היה האיש ששאל אותי".