המוטיבציה לשירות קרבי נשארה בעינה (צילום: דובר צה"ל)
לוחם, חייל קרבי ומפעיל אמל"ח | צילום: דובר צה"ל

באגף המבצעים בצה"ל הוחלט באחרונה על רענון ההגדרה של חיילים לוחמים והתבצעה עבודת מטה שנועדה להגדיר מחדש את המושג "לוחם". ההצעות יעברו לאישור הרמטכ"ל רב-אלוף בני גנץ לאחר שראש אגף מבצעים, אלוף יואב הר-אבן, אישר אותן.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

על פי ההגדרה החדשה שגובשה, חיילי לוחמה אלקטרונית, אנשי סייבר, חיילי חיל החימוש וטכנאי מערכות טכנולוגיות בחטיבות השונות - אינם לוחמים. על פי הודעת דובר צה"ל, על ההגדרות החדשות של לוחם השפיעו שלושה מאפיינים עיקריים: פגיעה באויב באופן ישיר או סיוע באופן עקיף, סיכון חיים והימצאות ממשית בשדה הקרב. בעבר, לוחם הוגדר כ"חייל המפעיל מערכת אמצעי לחימה", אולם עקב התפתחויות טכנולוגיות ומבצעיות חדשות, כך לדברי הצבא, נדרש עדכון של ההגדרות הקיימות.

"הגדרת הלוחם בצה"ל משמשת גם במיונים וגם כדי לתת הטבות ותגמולים מתאימים", הסביר ראש ענף תורת הלחימה באגף המבצעים, סגן-אלוף בעז זלמנוביץ. "לצד זאת קיים עניין האתוס של דמות הלוחם ולכן נדרשנו לנושא". 

לאחר עבודת המטה הגיעו בחטיבת התורה וההדרכה (תוה"ד) לשלוש הגדרות חדשות שישמשו את צה"ל בפקודות: לוחם, חייל קרבי ומפעיל אמצעי לחימה קרבי. שאר החיילים - שאינם תואמים את ההגדרות הללו - נחשבים כחיילים עורפיים בתפקידים שונים.

במקביל, הניחה חברת הכנסת פנינה תמנו-שטה (יש עתיד) תיקון להצעת חוק הביטוח הלאומי, שלפיה חייל משוחרר יוכל לחתום אבטלה מרגע השחרור וללא תקופת אכשרה כלל. "תיקון זה אף יעלה את המוטיבציה להתגייס ולשרת את המדינה", הסבירה.