בדיוק עשר שנים עברו מאז יצא צה"ל למבצע "חומת מגן", אבל סגן-אלוף אילן דיקשטיין, מרגיש כאילו זה היה אתמול. אז, אחרי שהוא נקרא בחזרה לצבא היישר מהלימודים האקדמיים, הוא נפצע באורח קשה בקרב מסובך בלב ג'נין, אבל בשנים שחלפו הוא הצליח להשתקם, הפך למפקד סיירת גולני והיום משמש כקצין המבצעים של פיקוד הצפון.
"קיבלתי טלפון מקצין המבצעים של חטיבת גולני, אמרו לי שהמצב קשה ושאני צריך לבוא לעזור בלחימה", שיחזר סא"ל דיקשטיין בריאיון מיוחד עם חדשות 2 באינטרנט. בתקופה ההיא הוא היה סטודנט באוניברסיטה העברית בירושלים, אך עזב את רעייתו ואת בתו בת ה-3 חודשים והגיע לכניסה לג'נין. "כשהגעתי ראיתי ארונות של חיילים מובלים על ידי אנשי הרבנות הצבאית והבנתי שהולך להיות קשה מאוד ושיש הרוגים ופצועים", הוא נזכר.
"מפקד גדוד 51 נתן לי משימה לפתוח ציר ולשחרר לחץ של האויב שהיה על שאר הגדוד שהתקשה בהתקדמות בשטח", משחזר דיקשטיין. "בפאתי הרחוב התחלנו את המשימה לאחר שחטפנו מטענים - קיבלנו סיוע של מסוקי קרב מהאוויר אבל המבצע היה מורכב מאוד מבחינת ניווט כי צריך היה לפגוע באויב ולא באזרחים - במהלך הכיבוש נהרג לי חייל".
"חטפתי אש ונפצעתי קשה בראשי"
בתוך דקות הוא וכוחותיו נתקלו על ידי מחבלים והתפתח קרב יריות פנים מול פנים. "לאחר שהיינו שם יממה שלמה, קיבלתי פקודה במהלכה נכנסתי לאחד הבתים וניסיתי להכווין מסוק קר. לפתע חטפתי אש חזקה מבחוץ, הכדור פגע לי בראש ונפצעתי קשה".
אילן פונה מהשטח ב"אכזרית" ונלקח לבית החולים רמב"ם. "איבדתי את ההכרה והיה לי קשה לראות את הדברים בטלוויזיה, אבל אני לא מצטער לרגע - הייתה לי הזכות להשתתף בקרב הזה".
אחרי התאוששותו מהפציעה, הוא שוחרר לביתו לצורך החלמה וחזר כעבור זמן מה ללימודיו האקדמיים. "באוניברסיטה ראיתי דוכנים של ארגונים נגד צה"ל שמספרים על הטבח שביצענו בג'נין והייתי צריך להתמודד באופן פנימי עם הסיטואציה הזאת - הם סיפרו שטבחנו בפלסטינים וזה לא היה קל בכלל לשמוע", הדגיש בפנינו הקצין הבכיר.
זמן לא רב לאחר שסיים את לימודיו, מונה אילן להיות מפקד סיירת גולני. "מהקרב הזה בחומת מגן לקחתי את הנחישות של מפקד הגדוד שלי. היו פעם הרבה מאוד פיגועים והיו שאמרו שאת הטרור הזה אי אפשר לחסל, אבל הוא חוסל בזכות היוזמה והנחישות של הדרג למטה - בשטח, שם הדברים נקבעים", הוא מדגיש.
מבחינתו, מבצע "חומת מגן" הוא קו פרשת מים למדינת ישראל. "ההבדל מהיום הוא דרמטי - יש לנו יכולת להיכנס לאותם מרחבים בשטחים, זה העלה את כוח השליטה שלנו והוריד את הפיגועים", ציין. "זוהי הצלחה צבאית של פגיעה בטרור בשטחים צפופים ובנויים - היה פה הישג היסטורי בקנה מידה בינלאומי. אם זה לא היה, הם היו ממשיכים לבצע פיגועים".
"המצב הזה בשטחים יכול לחזור"
סא"ל דיקשטיין בעצמו היה תושב השומרון באותה התקופה, והוא זוכר היטב את הקשיים בחיי היום-יום. "היו אצלי בבוידעם שכפ"צים קרמיים אזרחיים שרכשנו כדי ללבוש כשנסענו באזור ואפילו נסענו בשיירות - ממש כמו בצבא. היום זה לא ככה וזוהי הדוגמא הקטנה שמוכיחה זאת", אמר.
"ברמה האישית אני מרגיש כאילו חומת מגן היה אתמול", הוא מציין. "זה היה מבצע מאוד משמעותי אבל ברמה הציבורית אני מרגיש כאילו אני בעידן אחר עכשיו - אמהות לא מפחדות היום לשלוח את ילדיהן לאוטובוסים בשל חשש מפיגוע - פעם היה הרבה יותר פחד".
אילן הדגיש לסיכום כי הטרור עוד עלול לחזור, אם לא 'נתפעל' את השקט והמציאות הקיימת. "מתקיימת עבודה סיזיפית יום-יום ואנחנו משכילים לשמור על המצב הקיים", הסביר. "אנחנו מצליחים לשמור על הביטחון באזור יהודה ושומרון באופן שלא משבית את כל צה"ל ומאפשר להיערך למלחמה הבאה בכל הגבולות".