באוקטובר שעבר הוא חתם על עסקת שליט, ואמש הוא הפך שוב למי שאומר את המילה האחרונה במשא ומתן מול ישראל: רמטכ"ל חמאס אחמד אל-ג'עברי, הוא מי שניהל את המגעים החשאיים בתיווך מצרי על הפסקת שביתת הרעב של מאות האסירים הפלסטינים היושבים בבתי הכלא בישראל, ופעם נוספת הוכיח שהוא הדמות החזקה ברצועת עזה.
לפני שבעה חודשים, ב-18 באוקטובר 2011, נעתקה בישראל הנשימה נוכח התמונות ההיסטוריות של החייל החטוף גלעד שליט יוצא מרכב השרד ומועבר מידי חמאס למצרים במסגרת יישום החלק הראשון של העסקה שנחתמה בין הצדדים. אך בעולם הערבי ובעזה בפרט שפשפו עיניים ונדהמו לראות מי האדם שמסר את שליט למצרים: אחמד אל-ג'עברי, מפקד הזרוע הצבאית של החמאס, "גדודי עז א-דין אל-קסאם", האיש שמיום החטיפה נחשב לאדם שאמון ישירות על חייו של גלעד. זו הייתה אחת ההופעות הפומביות הנדירות של אל-ג'עברי, שנחשב בשנים האחרונות ל"איש הצללים" המושך בחוטים בהתנהלות חמאס ומי שמנהל בפועל את הארגון בעזה.
ואתמול הוא עשה זאת שוב. אחרי מגעים אינטנסיביים שארכו כשבועיים, השלים אל-ג'עברי את העסקה - אל מול המתווך המצרי נאדר אל-אעסר, מחזיק התיק הפלסטיני במודיעין המצרי. גורמים בחמאס חשפו ברשת CBS האמריקנית כי אל-ג'עברי שהה בשבועיים האחרונים בקהיר, וניהל את המשא ומתן באופן אישי. "הוא עקב אחר פרטי המגעים דקה אחר דקה", אמרו הגורמים.
על פי הסיכום שהושג בין ישראל לחמאס, הוחזרו לאסירים השובתים ההטבות שנשללו מהן לפני כשנתיים, עם החלטת הממשלה להחמיר את תנאי כליאתם כחלק ממנופי הלחץ על חמאס במשא ומתן לשחרור שליט: הם יזכו לביקורי משפחה ממדרגה ראשונה, תושב להם הזכות ללמוד לבגרויות, יתווספו ערוצי טלוויזיה לחבילת הערוצים בה הם צופים בכלא והם יקבלו 100 שקלים נוספים לרכישה בקנטינה.
ואולי חשוב מכל הוא, שישראל התחייבה להפסיק את בידודם של בכירי האסירים הפלסטינים בבתי הכלא - עבדאללה ברגותי וחסן סלאמה. האסירים, מצדם, התחייבו לשוב לשולחן האוכל - ולא לתמוך מעשית בטרור מהכלא.
יודעים "מי הבוס"
בישראל הביעו סיפוק מתפקידה של מצרים בעסקה, אך ברשות הפלסטינית יודעים היטב מי חתום עליו - ואל מי הולך הקרדיט. אל-ג'עברי הטביע את חותמו פעם נוספת, והוכיח מי הבוס בעזה. מדובר בהישג משמעותי בעבורו ובעבור חמאס, שכן לארגון היה חשוב ברמת התדמית להבהיר כי הוא ממשיך להעמיד בראש סדר היום את סוגיית האסירים בבתי הכלא בישראל, גם אחרי עסקת שליט.
אך גם עוד לפני העסקה הזו זכה אל-ג'עברי לכינויים רבים בכלי התקשורת הערביים, וגם בישראל - ובהם "האיש החזק בחמאס". הוא נמנה בראש רשימת המבוקשים לחיסול במהלך מבצע "עופרת יצוקה", אך כבר עם מינויו התברר כי מדובר במנהיג אחר שצמח בחמאס - מתוחכם, פיקח, יעיל בניהול הזרוע הצבאית ומסוכן מאוד. "הוא שינה את כללי המשחק במאבק מול ישראל", אמרו פרשנים ערבים אחרי עסקת שליט. וכל זאת - בהופעות תקשורתיות נדירות.
"השתלטותו" ההדרגתית על הנהגת הארגון גררה גם לא מעט ביקורות על התנהלותו, חלקן גם דלפו לתקשורת. בחודש אפריל בשנה שעברה צוטט ביומון הלונדוני "אל-קודס אל-ערבי" ראש ממשלת החמאס אסמאעיל הנייה כמי שמכנה את אל-ג'עברי כ"איש הסובל משיגעון גדלות". לא אחת הואשם אל-ג'עברי גם בכך שהחליט לחדש את מעגל האלימות מול ישראל - מבלי להתייעץ על כך עם איש מההנהגה המדינית של הארגון בעזה או בדמשק.