בכיר החמאס ששוחרר אתמול מבית הכלא בישראל במסגרת שחרור מוקדם של 770 אסירים בגלל מחסור במיטות בבתי הכלא, חשף אמש כי היה מעורב במשא ומתן לשחרור החייל החטוף גלעד שליט - מתוך כתלי הכלא.
"אני השתתפתי בפגישות רבות בנושא", אמר חסן יוסוף ששב לביתו ברמאללה והוסיף כי המשא ומתן נפסק לפני חודש בלבד. על הטענות שאסירי חמאס הם שטרפדו את עסקת חילופי האסירים אמר יוסוף כי "מי שמעכב את התהליך הוא נתניהו". יוסוף הוסיף ואמר כי הוא אינו תומך בהחלטה הפלסטינית לפנות לאו"ם בבקשה להכיר במדינה פלסטינית בספטמבר והדגיש, שוב, שהמטרה הכי חשובה עכשיו היא "לסיים את הכיבוש". יוסוף תקף וטען כי ישראל מחזיקה אסירים רבים מעבר לתקופת המאסר שלהם.
אתמול אמר יוסוף בריאיון לכלי התקשורת של החמאס כי "היו חייבים לשחרר אותנו אבל הכיבוש, כהרגלו, מתמחה בפגיעה באנשים, בעם הפלסטיני, בחברי המועצה המחוקקת ובחברי תנועת חמאס בפרט". הוא הוסיף: "הוא עיכב את השחרור שלנו ושל אחרים. הדבר הזה לא מפתיע אותנו. זו התנהגות הכיבוש הישראלי".
בכיר לשעבר בשב"ס: האסירים הביטחוניים יודעים לנצל את הכלים הדמוקרטיים
שחרורם של מאות האסירים אתמול הוא מהלך מנהלי הנובע ממצוקת התקנים של שירות בתי הסוהר. מדי חצי שנה נאלצת ועדת הפנים של הכנסת לאשר את מכסת התקנים של שירות בתי הסוהר. הפעם היא הייתה גבוהה ב-770 אסירים, ולכן באופן קבוע אין לשירות בתי הסוהר את היכולת להשפיע על כך. במצב הזה, כל האסירים שנותרו להם פרקי זמן קצרים משתחררים.
לצד הזעם של חברי מטה שליט ובני משפחת החייל החטוף על המהלך, הביעואמש בכירים לשעבר בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט תחושה של חוסר אונים ביכולתן של המערכות המשפטיות, הצבאיות והממשלה למנוע את תמונות החגיגות בערים הפלסטיניות, עם שובם של האסירים המשוחררים, שצורמים מאוד לעיניים ישראליות.
גורם בכיר לשעבר בשב"ס אמר כי "בסוגייה מעין זו, גם ידיהם של אנשי הדרג הבכיר בשירות נותרו כמעט כבולות. "בסיטואציה כזו, כשהחוק קובע משהו גורף לגבי כולם, אם יוחלט שבשל מצב מיוחד יש להחריג קבוצה כזו או אחרת של אסירים, התוצאה הכמעט מיידית תהיה עתירת לבג"ץ, שסביר מאוד להניח שתתקבל. האסירים הביטחוניים, לצערי, יודעים לנצל את הכלים הדמוקרטיים שלנו לטובתם שלהם. לכן כדאי שהשרים הממונים, שיש ביכולתם להתקין תקנות שכן יחריגו אוכלוסייה בשל סיטואציה כזו או אחרת, פשוט לקום ולעשות זאת".
אותו הגורם הבהיר כי כדי לבצע זאת, דרוש שינוי מהותי בחוק הקיים שיוכל להפקיד בידי הזרוע המבצעת, ובמקרה זה - של שב"ס, שיקול דעת רחב יותר. "הדרג המדיני צריך להיות הרבה יותר ער לסיטואציות מסוימות שמתרחשות, כדי לאפשר לגוף המבצע לנהוג בהתאם ולהתחשב בשיקולים שיעמדו במבחן משפטי".