למעלה מארבע שנים לאחר הפרשה, החליט הפרקליט הצבאי הראשי, אלוף דני עפרוני, לסגור את תיק חקירת נסיבות מותו של תושב הכפר בילעין, באסם אבו רחמה - מחוסר ראיות. "עפרוני קיבל את ההחלטה בסוף יוני, והיא נמסרה רק לאחרונה לבג"ץ במסגרת הודעה מעדכנת של פרקליטות המדינה בעתירה שהוגשה על ידי אמו של אבו רחמה", טוענים בארגונים "בצלם" ו"יש דין".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
באסם אבו רחמה, שסיפורו הונצח בסרט "חמש מצלמות שבורות", נהרג באפריל 2009 מפגיעת רימון גז בעל טווח מוגדל בחזהו במהלך הפגנה נגד גדר ההפרדה בכפרו. שלושה סרטוני וידאו שצולמו בהפגנה תיעדו את אבו רחמה כשהוא מצידה המזרחי של הגדר ולא נוהג באלימות.
בארגוני "בצלם" ו"יש דין" מלינים על כך שלטענתם המדינה לא פירטה בתגובתה מה היו הנימוקים להחלטה לסגור את התיק, מעבר לאמירה כי "אין די ראיות, במידה הנדרשת בפלילים, לצורך נקיטת הליכים משפטיים כנגד מי מהחיילים המעורבים באירוע". לטענת המדינה, ננקטו בחקירה פעולות חקירה מקיפות ומעמיקות.
עו"ד יעל שטיין, מנהלת המחקר של בצלם אמרה בתגובה כי "הסחבת הבלתי נסבלת שבה נקטו הרשויות בפרשה, והעובדה שהחלטת הפרקליט הצבאי הראשי התקבלה רק בעקבות עתירה לבג"ץ, מבהירה שוב כי על הפרקליטות הצבאית ליישם לאלתר את המלצות ועדת טירקל. בין השאר יש לקבוע לוחות זמנים מוגדרים וקצרים לכל שלבי החקירה".
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: בתום חקירה ממושכת וסבוכה, ולאחר בחינת כלל חומר הראיות החליט הפרקליט הצבאי הראשי כי אין די ראיות, במידה הנדרשת בפלילים, לצורך נקיטת הליכים משפטיים נגד מי מהחיילים המעורבים באירוע בו נגרם מותו של באסם אבו-ראחמה. כמו כן, הוחלט כי חומר הראיות אינו מאפשר להסיק כי הירי בוצע שלא על פי הפקודות. עדכון על אודות החלטה זו הועבר לבג"ץ ולבאי כח משפחת המנוח.