מערכת "כיפת ברזל" נחשבת להצלחה בינלאומית ומגינה על ערי הדרום מפני ירי הרקטות מרצועת עזה, אבל הפעלתה גבתה מאחד הלוחמים שהוצבו באחת הסוללות שלה מאמץ בעל עומס נפשי בלתי נסבל, שהביא אותו להתמוטטות. כעת הוא תובע ממשרד הביטחון פיצויים, בטענה שהמעמסה הנפשית שבה היה נתון - גרמה לו ללקות במחלת הסכיזופרניה.
הלוחם המדובר שירת בתפקיד מפעיל מערכת הנ"ט "הוק" במסגרת חיל האוויר. שנה וחצי אחרי גיוסו, הוא נבחר להיות חלק מהחיילים שעברו הסבה להפעלת "כיפת הברזל" - בשל ההערכה הרבה שרכשו לו מפקדיו והמקצועיות הרבה שאפיינה אותו.
בסיום ההליך, הוכשר התובע לשמש "מיירט" - חוליה בעלת חשיבות רבה בשרשרת ההפעלה של "כיפת ברזל", והוא הוצב לשרת בכמה גזרות בדרום.
אלא שזמן קצר אחרי שהחל למלא את תפקידו החדש, החלו להתגלות עוד ועוד סימני משבר בקרבו. הוא הלך והסתגר, ולפי כתב התביעה שהגיש - למרות שביקש ממפקדיו לשוחח עם קב"ן, אלה סירבו תחילה להיענות לכך וגרמו לעיכוב תחילת הטיפול הפסיכולוגי.
בין היתר, ביקש הלוחם לעבור לשרת ביחידה אחרת - מהלך שנדחה בהסבר שהצעיר "סובל מדיכאון זמני". בצהרה שהגיש למשרד הביטחון ובה תיאר את מצבו ציין כי הוא מתקשה לישון וסובל מעייפות קשה. בעקבות בדיקה פסיכיאטרית, החל לקבל גם טיפול תרופתי.
בכתב התביעה נכתב כי אותו הטיפול לא הניב תוצאות, ובעקבות ההידרדרות החליטו הוריו של הלוחם להביאו לבדיקה פסיכיאטרית בבית החולים "שיבא" שבתל השומר, שהסתיימה בקביעה כי לקה בסכיזופרניה. בעקבות זאת, נקבע לו פרופיל 21 והוא שוחרר משירותו בצה"ל.
"התעלמו מהמצוקה שלו"
פרקליטו של הלוחם, עו"ד אלי סבן, מומחה לתביעות נגד משרד הביטחון, הסביר בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט כי "מאחר שמדובר במערכת חדשנית, הדבר דורש מהלוחמים של 'כיפת ברזל' מאמץ נפשי ניכר, שעלול לגרום להם נזק בלתי הפיך - כפי שקרה לתובע במקרה זה. מדובר בחייל שהתגייס בריא בנפשו והלחץ מהפעלת המערכת גרם לו לנזק נפשי כבד".
עו"ד סבן אמר כי לדיונים בתיק, בכוונתנו "להביא עדויות של חיילים ששירתו איתו ויספרו על העומס הרב שהוטל עליו". לדבריו, "יש בידינו גם מסמכים רפואיים שמתארים כי התעלמו מהמצוקה שלו גם כשהוא ביקש לשוחח עם קב"ן, כל זה בגלל מחסור בכוח אדם".
למרות שמדובר בפעם הראשונה שבה נפגע לוחם במערך היירוט של "כיפת ברזל", הסביר עו"ד סבן כי "לא מדובר במקרה ראשון שבו מתלוננים חיילים על קושי ועל לחץ נפשי. המפקדים בדרך כלל מתעלמים מזה. רק אחרי שזה מגיע למצב קיצוני וכשהחייל כבר לא יכול לתפקד - אז מתחילים לטפל בזה בצורה יותר רצינית. הרבה פעמים, כשבשל מצוקות, חיילים פונים לקב"ן - חושבים שמדובר בניסיון להתחמקות או השתמטות".