הרמטכ"ל רב-אלוף בני גנץ, הגיע היום לוועדת החוץ והביטחון של הכנסת וסקר לפני חבריה את תמונת המצב העדכנית בהתמודדות עם איום הגרעין האירני. גנץ ניצל את ההזדמנות כדי לעקוץ במרומז את הראיונות שמעניק לאחרונה בנושא ראש המוסד לשעבר, מאיר דגן שהזהיר מתקיפת מתקני האטום של טהרן.
"הסוגיה האירנית עולה והיכולת - או אי היכולת (לתקוף) - לכן זה מתפתח ולאן זה הולך, הם עניינים דינאמיים", אמר הרמטכ"ל בישיבה. "מעט מאוד אנשים יודעים מה יש או מה אין, מה אפשר ומה אי אפשר. לא מעט אנשים מתהדרים בכך שהם יודעים - כשהם לא יודעים. יש אנשים שידעו פעם וכבר לא יודעים היום".
באשר להתקדמות פרויקט האטום של הרפובליקה האיסלאמית, צייר גנץ תמונת מצב מדאיגה. "אירן חותרת לגרעין צבאי", הוא הדגיש - אך הוסיף כי "היא לא קיבלה את ההחלטה לחצות את הסף משיקולים אסטרטגיים שלה". הרמטכ"ל קרא להחריף את העיצומים נגד טהרן ואמר כי "שלושת הווקטורים של בידוד בינלאומי - דיפלומטי ומדיני - לחץ כלכלי הסנקציות וכן איום צבאי אמין ומוכן - כל זה יכול לעצור את האירנים".
על האפשרות האחרונה שהזכיר - התממשות תרחיש של מתקפה צבאית - הסביר גנץ כי "היחידים שיחליטו לוותר על הגרעין זה האירנים עצמם. כצבא, המוכנות שלנו ערוכה גם לזה".
אירן בוחשת גם בביצה הסורית
סוגיה נוספת שאליה התייחס גנץ בהרחבה נוגעת להשלכות הביטחוניות של הטלטלה בסוריה, מעורבותה של אירן במתרחש והשפעת תמונת המצב על הנעשה בלבנון. "אנחנו מוטרדים מתהליכי העברת אמצעי הלחימה בין סוריה לבין חיזבאללה", אמר הרמטכ"ל בדיון. "ישנה מעורבות גוברת של אירן וחיזבאללה בסוריה".
נוסף על כך, הוא העריך כי מאבק האופוזיציה הממושך להפלת השלטון בדמשק יסתיים בהדחתו של בשאר אסד מכס הנשיאות, צעד שיהיה חיובי באופיו ו"יסדוק את הציר הרדיקלי", כלשונו. עם זאת, ציין גנץ כי עד אז - כל עוד תימשך התסיסה שם - תישאר על כנה אי-היציבות.
על האיום מצד חיזבאללה אמר הרמטכ"ל כי אנשיו ממשיכים בניסיונותיהם להוציא לפועל פיגועים נגד יעדים ישראלים ברחבי העולם, אך עם זאת ציין כי הנעשה בסוריה מטריד גם אותם. על רקע ההתפתחויות הפוליטיות והמדיניות במצרים הדגיש גנץ כי השלום עמה "חשוב במיוחד" וקרא "לעשות כל מאמץ כדי לשמר אותו".
עניין נוסף שזכה להתייחסותו של גנץ הוא תופעת "תג מחיר" ביהודה ושומרון. הוא הזהיר כי מעשי האלימות של מתנחלים בשטחים נגד פלסטינים רק הולכים ומתרבים וקבע כי מדובר ב"מציאות לא תקינה שצריך לצאת נגדה". הוא הזהיר גם כי "התסכול הגובר בשטח, בגלל אירועי 'תג מחיר', עלול לערער את המציאות הביטחונית ביהודה ושומרון" וקרא "לצאת בגלוי ובנחרצות נגד תופעה זו".